Google heeft de populaire advertentieblokker uBlock Origin en andere extensies onbruikbaar gemaakt in Chrome door de overgang naar Manifest V3. Dit betekent een grote verandering in de extensie-ecosystemen van alle op Chromium gebaseerde browsers, waaronder Microsoft Edge. Tegelijkertijd blijft Firefox adblockers ondersteunen en heeft het beloofd zowel Manifest V2 als V3 compatibel te houden, waardoor gebruikers meer controle behouden over hun browse-ervaring.
uBlock Origin
Manifest V3 is de nieuwste versie van Chrome’s extensiekader, maar het heeft veel kritiek gekregen omdat het de mogelijkheden van adblockers beperkt. Deze nieuwe standaard vormt de basis voor WebExtensions, die browser-API’s aandrijven. Google verdedigt de verandering en stelt dat Manifest V3 de privacy, veiligheid en prestaties van extensies moet verbeteren. Toch vrezen critici dat het vooral de effectiviteit van advertentieblokkers vermindert, waardoor gebruikers meer advertenties te zien krijgen.
Gefaseerde uitfasering Manifest V2
Google is bijna klaar met de gefaseerde uitschakeling van Manifest V2-extensies in de stabiele versie van Chrome. Dit proces, dat vorig jaar oktober begon, betekent dat alle extensies die gebruikmaken van de oudere API’s nu gedwongen worden uitgeschakeld.
Om gebruikers tegemoet te komen, biedt Google tijdelijk de mogelijkheid om Manifest V2-extensies opnieuw in te schakelen. Dit is echter slechts een kortetermijnoplossing. Binnenkort zal Google de optie volledig verwijderen, waardoor alleen Manifest V3-extensies nog werken.
Keuze
In contrast met Google blijft Firefox Manifest V2 ondersteunen naast de nieuwe versie. Dit biedt gebruikers en ontwikkelaars meer flexibiliteit, vergroot de compatibiliteit met bestaande extensies en maakt de overgang soepeler. Ook enkele andere browsers hebben aangekondigd dat ze beide versies blijven ondersteunen, wat de diversiteit binnen het ecosysteem bevordert en ontwikkelaars meer opties geeft om hun extensies te optimaliseren.
Met deze ontwikkelingen lijkt de browsermarkt steeds meer te splitsen tussen Google’s strikte controle over extensies en Mozilla’s meer open benadering, waarin gebruikers meer keuzevrijheid behouden. Dit verschil in strategie benadrukt de groeiende kloof tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde aanpakken binnen de technologische sector.