Gisteren nam de Eerste Kamer de wet digitale overheid aan. Deze Wdo gaat vanaf op 1 juli in fases in. De wet maakt het mogelijk om straks via publieke én private inlogmiddelen digitaal zaken te doen met bijvoorbeeld gemeenten en zorginstanties.
Alleen middelen die door de overheid op veiligheid en betrouwbaarheid zijn gecontroleerd worden toegelaten. In het eerste deel van de wet gaan er betere regels gelden over veilig inloggen bij (semi-) overheidsinstanties.
De Wdo is een zogeheten kaderwet. Dit regelt algemene principes, verantwoordelijkheden en procedures, maar heeft geen gedetailleerde regels. Dat moet zorgen voor flexibiliteit als er nieuwe ontwikkelingen zijn waar de overheid dringend op moet inspelen. Dat moet ook borgen dat belangrijke waarden en zekerheden voor burgers, zoals gebruikersvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid, privacy en digitale inclusie altijd geborgd zijn.
De wet kwam tot stand om te zorgen dat burgers en overheid veilig en overzichtelijk kunnen samenwerken. Werken met standaarden is daarbij cruciaal. In deze wet ligt ook vast dat dit de norm moet zijn bij alle huidige en toekomstige digitale toepassingen. De nieuwe wet legt de basis voor goede en efficiënte digitalisering van de overheid en legt taken en verantwoordelijkheden vast voor veilige toegang tot de digitale overheid.
In de wet staan heldere verplichtingen waaraan overheden aan moeten voldoen om veilig en betrouwbaar aan te sluiten, en hun dienstverlening in te delen op een betrouwbaarheidsniveau. De bekostiging komt daarbij ook aan bod, net als uitgangspunten voor informatiebeveiliging en verwerking van persoonsgegevens.
Lees ook:
- Vertraging invoering Wet Digitale Overheid (WDO)
- Veilige ontsluiting online diensten – Signicat helpt de digitale overheid