De snelle groei van digitale technologieën en kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vraag naar datacenters in Europa sterk doen stijgen. Verwacht wordt dat deze vraag tegen 2030 zal verdrievoudigen, van tien naar ongeveer 35 gigawatt (GW). Om aan deze IT-belasting te voldoen, is een investering van 250 tot 300 miljard dollar nodig in datacenterinfrastructuur, exclusief de energieopwekkingscapaciteit. Door deze groei in datacenters zal het energieverbruik tegen het einde van het decennium stijgen van 62 terawattuur (TWh) naar meer dan 150 TWh, waarmee datacenters vijf procent van het Europese energieverbruik zullen vertegenwoordigen.
Datacenters
De Europese energiesector wordt hierdoor geconfronteerd met serieuze uitdagingen. Beperkte energiebronnen, duurzaamheidsproblemen, een tekort aan energieapparatuur en een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten voor infrastructuurbouw bemoeilijken het proces. In grote datacenterhubs zoals Dublin en Frankfurt kan het inmiddels drie tot vijf jaar duren om voldoende energievoorziening voor nieuwe datacenters te realiseren.
Datacenters worden gezien als essentieel voor de economische groei van AI in Europa. Wereldwijd groeit de vraag naar datacentercapaciteit vanwege de toenemende digitalisering en de energiedichte eisen van AI-technologieën zoals grafische verwerkingseenheden (GPU’s). McKinsey schat dat AI en analytics wereldwijd tot 10 biljoen dollar aan economische waarde kunnen genereren. Voor Europa biedt deze trend kansen om zijn technologie-ecosysteem uit te breiden.
Groeiende energievraag
Om aan de groeiende energievraag te voldoen, verschuift de aandacht naar hernieuwbare energiebronnen. Het Europese beleid vraagt datacenters vanaf 2024 om hun energie-efficiëntie te rapporteren. Tegelijkertijd moeten datacenters flexibel omgaan met energiebeheer door gebruik te maken van oplossingen zoals batterijen, gascentrales en koolstofarme energiebronnen. De vertragingen in netaansluitingen en het beperkte energieaanbod hebben ertoe geleid dat sommige steden, zoals Amsterdam en Dublin, een stop op nieuwe datacenters hebben ingesteld. Deze ontwikkeling toont aan dat om de Europese AI-revolutie te ondersteunen, aanzienlijke investeringen in groene energie en infrastructuur essentieel zijn.