De nieuwe Grok Studio die onlangs verscheen, kan dankzij een nieuwe geheugenfunctie nu ook je eerdere chats onthouden. Maar de chatbot van Elon Musk is niet de eerste.
Met Grok kunnen gebruikers met de AI werken aan projecten als documenten en code. De geheugenfunctie van de LLM-chatbot moet gesprekken consistenter maken. xAI van Musk rolt de update uit om Grok te helpen fragmenten uit vorige chats te onthouden. Dat betekent dat je vragen aan Grok, zoals filmsuggesties, beantwoord krijgt met gepersonaliseerde resultaten. De chatbot ‘onthoudt’ immer waar je eerder om vroeg.
Grok niet de eerste met geheugenfunctie
Grok is niet de eerste LLM-chatbot die de geheugenfunctie introduceert. OpenAI’s ChatGPT heeft al een tijd iets vergelijkbaars en haalt context uit eerdere interacties. Google’s Gemini gebruikt ook geheugen om zijn antwoorden aan te passen. Grok heeft nu dus het been bijgetrokken.
De Grok- geheugenfunctie zit nog wel in de bètatestfase. Je kunt hem uitproberen op de Grok-website en via de Grok-apps voor iOS en Android, maar hij is nog niet beschikbaar voor gebruikers in de EU of het VK. Uit de beta blijkt wel dat je de nieuwe functie ook kunt uitzetten in de instellingen. Dat kan ook voor specifieke herinneringen. Die kun je verwijderen door op een pictogram in de chatinterface van de webversie te klikken. Er is nog geen Android-ondersteuning voor verwijderen van specifieke herinneringen beschikbaar, maar de makers beloven dat die binnenkort wel komt.
Grok-gebruikers die de chatbot in X gebruiken moeten weten dat xAI bezig is om ook daar de geheugenfunctie te implementeren. Een tijdspad gaf het bedrijf echter niet. Ook is hiervan nog niet duidelijk of de functie beschikbaar komt in de EU en het VK.
Tip:
- Onderzoek naar gebruik Europese persoonsgegevens