De Consumentenbond is blij dat Bunq bank een afkoelperiode invoert om klanten te beschermen tegen bankhelpdeskfraude (spoofing). Dat zei de bond vrijdag in een reactie op het besluit van de digitale bank nadat klanten grote bedragen overmaakten naar oplichters omdat de controle op betalingen ontbrak.
De Consumentenbond drong eerder aan op een dergelijke regeling die zorgt dat klanten de kans krijgen om betalingen die achteraf aan fraudeurs blijken te zijn, te kunnen terugdraaien. De bank belooft ook dat er een waarschuwing komt als consumenten geld overmaken naar een rekening waarbij naam en nummer niet overeenkomen. Tot nu toe was Bunq de enige bank waarbij die controle ontbrak. Dit zorgde ook dat klanten grotere kans liepen om in dit soort fraude te trappen.
Uitgestelde betaling
Die uitgestelde betaling van 24 uur geldt bijvoorbeeld als een klant de standaardlimiet verhoogt, inlogt op een nieuw apparaat of bij een betaling naar een nieuwe rekeningnummer. Bij de uitgestelde betaling lijkt het alsof de betaling is doorgevoerd. Maar de bank houdt in werkelijkheid het geld nog 24 uur vast. Bij onraad kan de klant de betaling dus nog annuleren.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Deze maatregel gaat veel schade voorkomen. De meeste andere banken voerden enkele jaren geleden al een afkoelperiode van vier uur in als klanten hun overboeklimiet verhogen. Dat leidde aantoonbaar tot minder bankhelpdeskfraude. De 24 uur van Bunq is wel erg lang, maar we gaan ervan uit dat je bij valide betalingen dan aan een bedrijf kunt laten zien dat het bedrag is overgemaakt en onderweg is.”
Bunq belooft verder frauduleuze software op te sporen waarmee kwaadwillenden op afstand toegang krijgen tot computers van klanten. En de digitale bank neemt maatregelen om malafide websites op te sporen. “Het valt of staat met de uitvoering, maar in principe wordt de kans dat bankklanten worden opgelicht hierdoor weer een stukje kleiner. En dat is positief”, aldus Molenaar.
De naam-nummercontrole bij Bunq was er sinds 2021 slechts gedeeltelijk. Die gold tot nu toe alleen bij overboekingen naar een Bunq-rekening, maar dus nog niet bij overboekingen van een Bunqrekening naar andere banken. En daar kwamen veel klanten door in de problemen. Zij raakten grote sommen spaargeld kwijt door helpdeskfraude. En vervolgens kregen ze geen persoonlijk contact met de bank. Desondanks verandert de bank de telefonische bereikbaarheid van de klantenservice niet.
Bij helpdeskfraude worden consumenten misleid door criminelen die zich voordoen als medewerker van de bank. Criminelen zetten dan op geraffineerde wijze mensen onder druk om geld over te maken naar een zogenaamde beveiligde rekening. Bunq-klanten raakten zo tienduizenden euro’s per persoon kwijt en in een enkel geval zelfs €100.000.
De Consumentenbond zet het schrijnend en pijnlijk te vinden dat gedupeerden geen contact of nul op het rekest kregen bij de bank. Molenaar: “We begrijpen dat Bunq een digitale bank is en ook op een digitale wijze communiceert, maar in sommige gevallen moet je gewoon een mens kunnen spreken. Hier is Bunq echt de mist in gegaan.”
Bunq heeft intussen wel contact met de gedupeerden. De Consumentenbond hoopt dat de bank daarbij toch met een ruimhartige vergoeding komt voor deze slachtoffers. Molenaar: “Deze mensen zijn immers niet alleen de dupe van eigen handelen, maar waren ook minder geld kwijtgeraakt als Bunq de beveiliging van meet af aan strenger had ingesteld.”
Lees ook:
- Herken phishing sneller door een potje bingo