Het doen en laten van Proximus moet verder onderzocht worden, vindt N-VA-Kamerlid Michael Freilich. Hij pleit voor een onderzoek naar het ontslag van een voormalig BICS-CEO, een dochteronderneming van Proximus. Dit onderzoek zal ook de rol van de CEO van de telecomprovider nader bekijken.
Proximus-CEO Guillaume Boutin gaat een moeilijke politieke periode tegemoet. De partij N-VA verzocht eerder al zijn positie te herbekijken en nu gaat Kamerlid Freilich van deze partij zich nog bemoeien met een ontslag van Proximus-topmanager Matteo Gatta. In zijn eisen neemt hij opnieuw Boutin onder vuur, er moet namelijk ‘volledige transparantie’ komen over de rol van de CEO en financieel directeur Mark Reid in het ontslag.
Rol van Gatta
Gatta werd eerder dit jaar uit zijn rol gezet van CEO van BICS. Dit bedrijf levert communicatiediensten in B2B- en B2C-vorm. Gatta en de financieel directeur van zijn bedrijf zouden gevoelige informatie hebben over financiële transacties met Telesign, het internationaal paradepaardje van de telecomprovider. Dit meldt De Tijd op basis van toegestuurde informatie.
Freilich zou rond die gebeurtenissen nu op eigen houtje meer informatie hebben verzameld. Zo kwam hij te weten dat de winst van Telesign werd opgeklopt ten koste van BICS op vraag van Boutin en Reid. De waarde van Telesign zou zo hoog mogelijk moeten zijn geweest om de overname van RouteMobile in goede banen te leiden. Met deze informatie kan hij alleen de stap naar het gerecht niet maken. Dit omdat Freilich de e-mails niet in handen heeft waarin Boutin en Reid de eisen stellen aan Gatta. Zijn vraag naar een externe audit wordt hierdoor gemotiveerd.
CEO onder druk
Proximus is een overheidsbedrijf, waardoor Freilich transparantie van de provider hoog in het vaandel draagt. De gehele situatie zet opnieuw druk op de positie van Boutin als Proximus-CEO. “Als het verhaal waar is, dan is het voor mij duidelijk dat Boutin geen CEO kan blijven.”
De eerder genoemde reden om de positie van de CEO te herbekijken, was voor Boutin eenvoudiger op te lossen. Toen ging het namelijk om de naar de afgrond hollende beurswaarde.
Lees ook: CEO Proximus in het vizier van kritische politieke partijen