CEO Proximus in het vizier van kritische politieke partijen

CEO Proximus in het vizier van kritische politieke partijen

De positie van de CEO van Proximus Guillaume Boutin staat flink onder druk. De N-VA wil zijn positie herbekijken. Oorzaak is vooral de naar de afgrond hollende beurswaarde van het telecombedrijf in staatseigendom.

De partij krijgt steun van de Franstalige liberalen die ook pleiten voor een andere leiding. De telecomgroep verloor afgelopen 20 jaar namelijk driekwart van haar beurswaarde. Dit jaar alleen al verliest het bedrijf nog eens een kwart van de huidige beurswaarde, waardoor Proximus wordt geschat op 2,2 miljard euro. Ter vergelijking: het Nederlandse KPN heeft een beurswaarde van 13,8 miljard euro.

Dat was begin deze eeuw helemaal omgekeerd. De voorganger van Proximus, Belgacom, stond toen zelfs op het punt het zeer zwakke KPN over te nemen. Die fusie ging niet door, maar tekent wel hoe diep Proximus momenteel gezonken is.

Kwartaalcijfers Proximus juist goed

Gek genoeg draait Proximus operationeel vrij goed. Bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal verhoogde het bedrijf de jaarprognose. Maar de vrije cashflow is een hele andere zaak. Deze basis voor het divident staat volgens ongeruste beleggers op losse schroeven door de hoge investeringen en de enorme bedragen die daarmee gemoeid gaan. Het gaat dan vooral om grote investeringen in de aanleg van glasvezel, buitenlandse expansie de toegenomen concurrentie nu Digi de markt op komt.

Intussen erkent N-VA-Kamerlid Michael Freilich van de commissie Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen dat Proximus ‘operationeel in orde’ is. Maar hij hekelt volgens dagblad De Tijd wel de ‘dramatische beurskoers’ van de telecomgroep. Hij vraagt zich af waarom de regering, ondanks de aanhoudende malaise, vertrouwen blijft stellen in het leiderschap van CEO Guillaume Boutin. Het mandaat van de CEO werd deze zomer met nog eens zes jaar verlengd, en dat is nogal tegen het zere been van de partij.

Freilich noemt dat in de krant een domme beslissing. “In plaats van druk te zetten, geef je hem zo carte blanche en zeg je ‘doe zo voort’. Het is dan ook ongezien hoe de vernietiging van de beurswaarde op dergelijke manier wordt beloond.” De N-VA’er liet zich vorige week kritisch uit tegenover voogdijminister Petra De Sutter (Groen).

MR ook kritisch

Mede door de kritische houding van de MR-voorzitter (Mouvement Réformateur) Georges-Louis Bouchez in een interview met de krant La Libre maakt de situatie van de Proximus CEO hachelijk. Want nu komt de kritiek van de grootste politieke partij aan beide kanten van de taalgrens en van twee waarschijnlijke leden van een nieuwe coalitie. Aan de andere kant zitten de formatiegesprekken in een impasse.

Proximus zelf houdt intussen de kaken stevig op elkaar. Het bedrijf verwijst alleen naar de eerdere motivatie van de investeringen.

Tip: