3min Zorg

Voorspellende software voor behandeling van longkanker

Voorspellende software voor behandeling van longkanker

Protyon, een medtech-start-up uit Groningen, ontwikkelt software met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur van mensen met kanker te verlengen. Deze software stelt artsen in staat om de best mogelijke gepersonaliseerde behandelingsoptie voor individuele longkankerpatiënten samen te stellen, gebaseerd op moleculaire modellering van onbekende mutaties in kanker. In een nieuw leerproject bij het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) werkt Protyon samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Researchable, een gespecialiseerd bedrijf in softwareontwikkeling en data. Het project heeft als doel een werkend prototype van de software techniek genaamd Voythea te ontwikkelen, waarbij het proces van analyse geautomatiseerd kan worden.

3D-model

De software van Protyon maakt gebruik van moleculaire modellering om een 3D-model van gemuteerde eiwitten te creëren op basis van genetische codes van mutaties. Dit stelt artsen in staat om beter te analyseren welke behandeling het meest effectief zal zijn. Protyon, afgeleid van “Procyon” en “proteïne” (eiwit), vat de missie van het bedrijf goed samen: een navigator zijn voor artsen die werken aan de bestrijding van door eiwit gedreven ziekten.

Interesse van ziekenhuizen

Het UMCG en het MTB Groningen hebben een belangrijke rol gespeeld in het pionierswerk voor gepersonaliseerde behandelplannen bij kankerpatiënten. Het MTB Groningen is het platform voor de implementatie van gepersonaliseerde behandelplannen voor zeldzame en complexe moleculaire veranderingen bij kankerpatiënten. De resultaten van het MTB en Protyon hebben nationaal en internationaal interesse gewekt, waarbij andere Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen interesse tonen in deze techniek.

Algoritmes ontwikkelen

Protyon, opgericht in 2022 als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG Innovation Center, werkt nauw samen met zorgprofessionals en onderzoekers om innovaties succesvol te maken. Het doel is om een algoritme te ontwikkelen dat snel, kosteneffectief en automatisch de moleculaire modelleringshulpmiddelen kan inzetten voor effectieve behandelingen van alle vormen van kanker.

Het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) is een initiatief van de LIFE Cooperative met als doel Noord-Nederland tot een wereldwijde expert te maken in het ontwikkelen van innovatieve diagnostische technieken. ODE biedt toegang tot een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, zorgpartners en ontwikkelingsfaciliteiten om nieuwe technieken voor medische diagnostiek te ontwikkelen. Het streven is om bij te dragen aan de identificatie van gezond weefsel en vroege detectie van ziekten.

Het leerproject van Protyon bij ODE is een voorbeeld van hoe Noord-Nederland zich positioneert als een expertisecentrum voor diagnostica-ontwikkeling. Het project past goed binnen het ecosysteem van ODE en heeft nationaal en internationaal interesse gewekt vanwege de veelbelovende resultaten en de potentie om de behandeling van longkanker te verbeteren.