Uit onderzoek van Horus Software blijkt dat 67 procent van de Belgische kmo’s nog geen e-facturatie gebruikt. Dit terwijl e-facturatie vanaf 2026 verplicht wordt. In Vlaanderen is de situatie iets beter. Daar werkt 38 procent al met een PEPPOL-compatibel facturatiesysteem. Opvallend is dat een derde van de ondervraagde bedrijfsleiders nog nooit van de aankomende verplichting heeft gehoord.
Het onderzoek, uitgevoerd door iVox in opdracht van Horus Software onder 317 Belgische kmo’s, toont aan dat veel ondernemers nog onvoldoende geïnformeerd zijn over de naderende verplichting. Nederlandstalige ondernemers blijken beter op de hoogte. Bij hen geeft slechts 16 procent aan niet van de maatregel te weten. De meeste kmo’s hoorden over de verplichte overstap via hun boekhouder (47 procent) of via hun netwerk (32 procent). Slechts 23 procent kreeg de informatie rechtstreeks van de overheid.
Belgische bedrijven verdeelt over verplichte e-facturatie
De meningen over de verplichte e-facturatie lopen uiteen. Ongeveer 37 procent van de ondervraagde kmo’s vindt het een goede zaak. Ondertussen twijfelt 38 procent nog. De overige 25 procent heeft geen duidelijke mening gevormd. Wel ziet de meerderheid voordelen. 70 procent verwacht een vereenvoudiging van de administratie en 66 procent rekent op tijdswinst op langere termijn.
“Naast de strijd tegen btw-fraude wil de overheid met e-invoicing ook de administratieve rompslomp voor kmo’s verminderen. Dankzij het PEPPOL-platform zouden bedrijven minder manuele handelingen moeten uitvoeren. Zij kunnen sneller kunnen factureren en dus ook sneller betaald worden,” aldus Benjamin Tailleur, COO bij Horus Software.
Dit sluit aan bij eerder onderzoek waaruit bleek dat slechts vier op de tien Belgische ondernemers op de hoogte zijn van de aankomende verplichting. Ook toen kwam naar voren dat de overheidscommunicatie tekortschiet. Met driekwart van de ondernemers die aangeven geen verdere informatie te hebben ontvangen.
Verouderde facturatiemethodes nog steeds gangbaar
Het onderzoek toont aan dat slechts één op de drie (34 procent) Belgische kmo’s momenteel een e-facturatieprogramma gebruikt. Bij Nederlandstalige kmo’s ligt dit percentage met 38 procent iets hoger. Wat opvalt is dat veel bedrijven nog steeds verouderde methodes hanteren. Zo factureert 26 procent via Excel, 21 procent via PDF en 19 procent zelfs nog via Word.
“Het is vijf voor twaalf voor veel van onze kmo’s. Er moet nog een stevige eindsprint getrokken worden,” waarschuwt Tailleur. “Bij Horus hebben we bijvoorbeeld de Falco-app ontworpen, waarmee bedrijfsleiders en zelfstandigen eenvoudig facturen kunnen versturen via PEPPOL.”
Verschillende organisaties proberen bedrijven te ondersteunen in de overgang naar e-facturatie. Zo biedt Voka-KvK Vlaams-Brabant in samenwerking met Unifiedpost Group opleidingen aan om haar leden voor te bereiden op de digitale transitie. De verplichting biedt volgens experts niet alleen uitdagingen, maar ook kansen. Softwareleveranciers zoals Exact benadrukken deze kansen.
Het PEPPOL-platform, dat cruciaal is voor de e-facturatie, blijft echter nog relatief onbekend. Eerder onderzoek van Exact bleek dat slechts twaalf procent van de bedrijfsleiders hiermee vertrouwd is. Dit terwijl dit netwerk de belangrijkste schakel is tussen verzender en ontvanger bij digitale facturatie.
Het onderzoek van Horus Software werd uitgevoerd tussen 12 en 20 maart 2025, met een maximale foutenmarge van 5,46 procent.