Datacenterbedrijf LCL zet een belangrijke stap richting energieonafhankelijkheid met de ingebruikname van een innovatief zonnepark, uniek in België. Het park bestaat uit ongeveer 6.000 zonnepanelen, verspreid over 30.000 m² dakoppervlak op vier landbouwbedrijven in Oost- en West-Vlaanderen, en levert jaarlijks naar schatting 3,0 gigawattuur (GWh) aan groene stroom. De totale investering bedraagt circa drie miljoen euro.
Landbouwdaken
Het project is gerealiseerd in samenwerking met zonnepanelenontwikkelaar Nett Energie en B2B-energiespeler Elindus. Deze Belgische samenwerking maakt gebruik van zogenaamde Corporate Power Purchase Agreements (CPPA’s), waarbij lokaal opgewekte stroom rechtstreeks aan bedrijven wordt geleverd. Dankzij deze aanpak profiteren niet alleen LCL, maar ook de betrokken landbouwbedrijven: zij gebruiken gemiddeld zeven procent van de opgewekte stroom zelf, wat neerkomt op dekkingspercentages tot 60 procent van hun eigen energiebehoeften.
Zonnepark
Een mooi voorbeeld daarvan is melkveebedrijf Van Haele-Dellaert in Lievegem. Eigenaars Dirk Van Haele en Leen Dellaert investeerden, dankzij de goedkope stroom, in een automatisch voersysteem op batterijen: “We gebruikten al melkrobots, maar deze nieuwe stap brengt nog meer efficiëntie en duurzaamheid.”
LCL gebruikt alle opgewekte stroom onmiddellijk in haar datacenters, waar het stroomverbruik continu en aanzienlijk is. De combinatie van het zonnepark met drie recent geïnstalleerde windturbines biedt een strategisch voordeel: zon en wind vullen elkaar perfect aan op verschillende momenten van de dag en seizoenen. Met deze complementaire mix hoopt LCL tegen 2030 gemiddeld 40 procent van haar totale energiebehoefte zelf op te wekken.
Lokale economie
“We hebben bewust gekozen voor bijkomende opwekking in België”, aldus Laurens van Reijen, Managing Director van LCL. “Het draagt bij aan de lokale economie, stabiliseert de energiekosten, en helpt ons om de strengste duurzaamheidsnormen te halen, inclusief op vlak van transparantie en rapportering.”
Dankzij het project draagt LCL niet alleen bij aan de energietransitie, maar ook aan sociale meerwaarde op lokaal niveau via samenwerking met landbouwbedrijven. Een voorbeeld dat navolging verdient.