Gemeenten moeten zich voorbereiden op online aangejaagde ordeverstoringen. Dat zegt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, het CCV. In een speciale podcast van het CCV met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG wijzen ze gemeenten op de risico’s en wat ze, en wat de makers betreft moeten, doen.
Gemeenten worden plotseling geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om oproepen tot illegale evenementen of demonstraties die soms uitmonden in onrust op straat. Iets dat online een plan is, kan explosief en fysiek tot uiting komen. Dankzij het grote bereik van sociale media verspreiden dit soort oproepen zich razendsnel. Sprekende voorbeelden zijn de avondklokrellen en de boerenprotesten in het hele land en de complotdenkers die in Bodegraven voor grote onrust zorgden.
Samenwerking sleutelwoord
Weten gemeenten wat hun mogelijkheden zijn? Hoe kan en mag een gemeente ingrijpen? Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec en Marieke Verhagen, projectleider cyberveiligheid bij het regionale samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig, vinden dat je eerst moet weten wat er speelt in je gemeente. Het staat of valt met een juiste voorbereiding.
Samenwerking is het sleutelwoord. Gemeenten moeten nauw samenwerken met de politie en het OM, maar ook jongerenwerk. Gemeenten moeten een proactieve houding aannemen en van tevoren afspraken maken over rollen, taken en bevoegdheden in het signaleren en over het delen van informatie. Door te weten wat er speelt, kunnen zij er al vroeg bij zijn en vanuit verbinding de rust bewaren, of ingrijpen wanneer nodig.