Sinds eind maart werken vijftig sociale robots bij zes zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg. Dat zijn Lunet, Koraal, Kempenhaeghe, stichting WonenPlus, stichting Radar en stichting Pergamijn. Nog niet eerder zijn er tegelijkertijd zoveel sociale robots uitgereikt en ingeschakeld.
De universiteit van Maastricht en de Hogeschool nemen ook deel aan dit project. Zij onderzoeken momenteel de meerwaarde van de inzet van de robot en de wijze van opschalen. CZ zorgkantoor stelt de robots ter beschikking. Zij streven naar een verdere opschaling en versnelling van de implementatie van zinvolle en doelmatige (proces)innovaties. Dat gebeurt samen met zorgverzekeraar CZ.
De robots bieden de cliënt ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden. Ze geven bijvoorbeeld reminders als een activiteit gaat beginnen en kunnen vragen stellen aan de cliënt. De robot bouwt ook aan verbinding met de cliënt als een soort buddy. Daarom is elke robot helemaal afgestemd op op de specifieke behoeften en wensen van elke cliënt. Het is de eerste keer dat CZ Zorgkantoor, samen met meerdere aanbieders, op deze grote schaal de sociale robot implementeert.
De financiering van het programma komt uit meerdere potjes. Naast diverse zogeheten transitiemiddelen krijgt het project tijdelijke financiering van VWS aan de zorgkantoren.
Individuele behoefte
Rob Raaijmakers, manager Gehandicaptenzorg en Patiëntenparticipatie bij CZ zorgkantoor: “Opschalen doen we uiteraard om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk cliënten gebruik kunnen maken van de sociale robot. Deze robot kan de cliënt ondersteunen bij zijn dagstructuur en hiervoor reminders en signalen geven. De robot wordt speciaal geprogrammeerd op de individuele behoefte van de cliënt. Daarnaast hebben we ervaren dat de cliënt een echte band opbouwt met de robot en deze als een echt maatje beschouwt. De zorgverlener wordt betrokken bij het programmeren van de robot. De robot krijgt daardoor een speciale rol in het zorgproces en ondersteunt dus ook de zorgverlener.”
Lees ook:
- Eerste Kamer voor Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling zorg
- NIS2