De Europese Commissie legt het eigen personeel een Tiktokverbod op. Het verbod geldt voor de apparaten van de organisatie zelf die de medewerkers in gebruik hebben. Dat meldt althans onderzoeksplatform Politico. Die baseert zich op een niet nader genoemde bron binnen de Commissie.
Werknemers van de Commissie moeten Tiktok ook van hun persoonlijke apparaten halen als ze daar werkgerelateerde apps hebben staan. Of ze moeten deze apps van hun toestel verwijderen en die dus alleen privé gebruiken. De staf krijgt twee weken de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen.
De Commissie neemt de maatregel door de grote internationale zorgen over spionage van de Chinese overheid via de app. De bekende filmpjesapp is namelijk eigendom het Chinese techbedrijf ByteDance. Dit soort bedrijven is verplicht om een achterdeur open te houden zodat de Chinese overheid kan meekijken, wat niet alleen massasurveillance, maar ook spionage in de hand werkt.
Dat meekijken en spioneren treft zeker mensen die een hoge politieke functie hebben. De ban op de app moet de zorgen daarover verlichten.
Maatregelen
De Europese Commissie is niet de enige met dit soort maatregelen. Ook de Europese Raad en het Europese parlement zouden naar verluidt een Tiktokverbod willen doorvoeren. De Amerikaanse overheid doet dit al langer.
De Nederlandse regering is intussen bezig met een onderzoek om te kijken of er voor regeringsmedewerkers ook een Tiktokverbod nodig is.
Lees ook:
- Claimzaak tegen TikTok mag verder bij Nederlandse rechter
- Qualys: ‘Groeiende complexiteit rondom security heeft compleet inzicht nodig’