Belgen kopen veel meer online kleding dankzij Chinese webshops

Belgen kopen veel meer online kleding dankzij Chinese webshops

Bijna de helft van de Belgen bestelt intussen kleding online in goedkope Chinese webshops. Die kleding voldoet vaak niet aan de Europese normen en de douane wil dan ook maatregelen.

Ondanks die lagere kwaliteit zijn webshops als Shein en Temu razend populair. Intussen zegt 44,7 procent van de Belgen kleding online te kopen, blijkt uit een rapport van FOD Economie. Samen met schoenen is kleding het meest verkocht online. Kaartjes voor culturele of andere evenementen koopt 26,7 procent online. Boeken van hotels of kamers volgt met 24,9 procent.

Sinds het coronajaar 2021 kochten niet zoveel mensen online kleding, en dat komt volgens de onderzoekers voor een belangrijk deel door goedkope Chinese webshops.

Elke dag 2,5 miljoen pakjes

Volgens de douane komen elke dag 2,5 miljoen pakjes van buiten Europa naar België. Veel pakjes komen van Chinese webshops en veel daarvan zijn vrijgesteld van invoerrechten. Juist dat laatste zorgt volgens de Belgische handelsfederatie Comeos juist voor een ongelijk speelveld. Samen met de kwaliteit die niet volgens de EU-normen is, leidde dat deze zomer al tot de start van een groot onderzoek naar Shein en Temu. Comeos eist maatregelen en wil onder andere meer en betere douanecontrole, strengere handhaving van Europese normen en invoering van importtarieven op pakjes met een waarde lager dan 150 euro.

Dat zal de gemiddelde Belg echter niet deren, want nog dit jaar wordt de miljard pakjes aangetikt: dubbel zoveel als vorig jaar. Vooral hoogopgeleiden en jongere mensen halen kleding uit China. Lager opgeleiden en 55-plussers doen dat volgens FOD Economie stukken minder.

Vrouwen tussen 16 en 74 jaar bestellen vaker online, vooral kleding, dan mannen. Maar dat geldt vooral voor shoppers onder de 55 jaar. Boven die leeftijd is de man-vrouwverhouding omgekeerd.

Tip: