Aankoop tweedehands elektronica rukt op in België

Aankoop tweedehands elektronica rukt op in België

Het groeiende bewustzijn rond duurzaamheid beïnvloedt de aankoop van tweedehands-producten in alle productcategorieën. Dat blijkt uit de meest recente studie van Swappie en onderzoeksbureau Kantar. 38% van de Belgische bevolking koopt vaker tweedehands dan vijf jaar geleden. Voor technologie blijft de voorkeur echter nog vaak te gaan naar nieuwe producten, terwijl er steeds meer refurbished alternatieven zijn die de elektronische afvalberg kunnen terugdringen en een circulaire smartphone-economie mogelijk maken.

Uit het onderzoek blijkt blijkt dat consumenten steeds vaker alternatieven zoeken voor de aankoop van nieuwe producten. Naast betaalbaarheid speelt duurzaamheid een steeds prominentere rol in het koopproces. Bijna een derde van de Belgen geeft zelfs aan dat duurzaamheid de belangrijkste factor is om voor tweedehandsproducten te kiezen.

Vertrouwen

Volgens de studie worden tweedehands technologische producten zoals smartphones, tv’s en laptops door 30% van de bevolking overwogen. Hoewel 63% van de ondervraagde Belgen weet wat ‘refurbished’ inhoudt, is er nog meer werk aan de winkel om in België echt een gezonde circulaire economie tot stand te brengen.

Veranderende gewoonten

Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager Benelux bij Swappie, geeft aan dat een bredere adoptie van refurbished smartphones essentieel is voor het terugdringen van de technologische afvalberg. “Volgens de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties zullen we tegen 2030 wereldwijd geconfronteerd worden met bijna 75 miljoen ton aan e-waste. Het is dus van fundamenteel belang dat we de manier waarop we vandaag technologie consumeren veranderen. Tweedehands en opgeknapte producten zijn een betere optie voor de planeet, terwijl ze betaalbaarder zijn voor hun gebruikers en de circulaire economie stimuleren door de levensduur van die smartphones en elektronica te verlengen.”

Perceptie veranderen

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het veranderen van consumptiegewoonten en heeft reeds een positieve invloed op verschillende productcategorieën. Toch wordt bij de aankoop van technologie nog steeds de voorkeur gegeven aan nieuwe producten. Om die perceptie te veranderen en refurbished mainstream te maken, is het cruciaal dat merken veilige en betrouwbare refurbished opties aanbieden. Zo wordt een circulaire economie in de smartphone-industrie echt mogelijk.