Europa heeft nog geen eigen chipalternatief voor AI-bedrijven. De chips die worden aangekocht komen nu vanuit het buitenland en voornamelijk vanuit de VS en China. OpenChip moet dit alternatief gaan ontwikkelen. België wordt nu ook betrokken in dit verhaal met een nieuwe vestiging in Gent waar de focus zal liggen op softwareontwikkeling.
De nieuwe vestiging in België zal de vijfde zijn van OpenChip. Verder zit het al verspreid over Italië, Duitsland, Polen en Spanje. Voor een bedrijf dat nog maar één jaar bestaat is die groei enorm.
OpenChip heeft verder nog geen chip in handen waar het de interesse van AI-bedrijven mee kan wekken. “De OpenChip-chip komt ten laatste begin 2027 op de markt”, vertelt Steven Latré, de verantwoordelijke voor de AI-afdeling van OpenChip in Gent, aan VRT NWS.
Ambitie voor wereldtoneel
De investeringen in OpenChip geven dus nog geen garantie op resultaat, maar er blijkt veel geloof in het Europese alternatief te zijn. De investeringen lijken mogelijk door Europese steun vanuit het IPCEI ME/CT dat in 2023 werd goedgekeurd. De Europese Commissie is toen akkoord gegaan met het vrijmaken van 8,1 miljard euro voor projecten in de micro-elektronica en communicatietechnologieën. De website van OpenChip verwijst naar dit initiatief.
De afdeling in Gent zal zich zelfs niet bezighouden met de ontwikkeling van de OpenChip-chip. Het focust al op ontwikkelingen voor als het moment aanbreekt dat de chip er daadwerkelijk is. “In Gent beginnen we nu al AI-software te ontwikkelen”, geeft Latré aan.
Naast het hoge geloof, zijn ook de ambities vanuit OpenChip niet de minste. “We hebben de ambitie om een wereldspeler te worden. De race is nog niet gelopen. De recente ontwikkelingen van het Chinese DeepSeek tonen dat forse inhaalbewegingen mogelijk zijn”, stelt Latré.
België onderzoeksland
De interesse van OpenChip in België voor de vestiging in softwareontwikkeling is volgens Latré deels te verklaren doordat België in de chipwereld bekendstaat als land voor onderzoek. Het in Leuven gevestigde Imec is namelijk een belangrijke speler voor de ontwikkeling van nieuwe chips en de optimalisatie van de bijbehorende productieprocessen.