Het aantal Nederlanders dat een online opleiding volgde daalde van 3,6 miljoen in 2021 naar 3,1 miljoen in 2023. Bij de aanbieders van online opleidingen is LOI de bekendste.
Vooral de prijs en de beschikbaarheid via de werkgever zijn belangrijke motivaties voor het kiezen van een aanbieder. Dit blijkt uit de derde editie van de E-Learning Monitor.
Ruim één op de vijf Nederlanders (21%) volgde in het afgelopen jaar een online opleiding . Dit komt neer op bijna 3,1 miljoen Nederlanders. In 2021 waren dat nog 3,6 miljoen Nederlanders.
Nederlanders investeerden in dat coronajaar meer in online opleidingen, omdat daar toen waarschijnlijk meer tijd en noodzaak voor was. Nederlanders van 18 tot en met 34 jaar (28%) en 35 tot en met 49 jaar (27%) volgden vaker een online opleiding dan 50-plussers (15%).
LOI bekendste online opleider
LOI heeft net als in 2021 de hoogste geholpen (82%), spontane (61%) en top of mind (40%) naamsbekendheid van alle online opleiders in Nederland. In de top 10 is slechts één verschuiving ten opzichte van twee jaar geleden. ISBW betreedt de top 10 ten koste van Schouten en Nelissen. Door een naamsverandering staat deze laatste aanbieder nu op plek achttien als SUAS.
Daarbij is de belangrijkste reden om te kiezen voor een aanbieder van online opleidingen in veel gevallen de prijs, of dat de werkgever de aanbieder van de opleiding beschikbaar stelt. Daarnaast spelen het aanbod, de erkende diploma’s en de kwaliteit een belangrijke rol bij de keuze voor een aanbieder.
Cursist wil uitleg via video
Ruim twee op vijf Nederlanders wil bij online onderwijs uitleg van de lesstof via video. Jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar geven hier het vaakst hun voorkeur voor aan.
41% van de Nederlanders wil bij toekomstig online onderwijs uitleg van de lesstof via video. 40% wil een livestream met docent en andere cursisten. Daarnaast worden online examens (39%), downloadbaar (39%) en offline studiemateriaal (37%) vaak genoemd.
Lees ook:
- Hoe je jong en oud verbindt met een toffe werkplek
- Stikstofcrisis brengt businessmodel technische bedrijven in gevaar