2min Zorg

Ziekenhuizen testen volautomatische bloedprikrobot

Ziekenhuizen testen volautomatische bloedprikrobot

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen onderzoekt momenteel het gebruik van een bloedprikrobot. De resultaten zijn nu al veelbelovend. De bedoeling is dat automatisch prikken meer ruimte laat voor aandacht voor patiënten.

De bloedafname door deze bloedprikrobot  is bijna volautomatisch. Een medewerker stopt nog wel de gelabelde lege buisjes in de machine. Intussen legt de patiënt een arm in de houder. Daarna doet het apparaat de rest.

De robot pakt zelf een schone naald en desinfecteert de huid. De robot is zelf in staat de ader te vinden met behulp van infrarood licht. Vervolgens maakt de bloedprikrobot eerst met echografie en kunstmatige intelligentie een 3D-model van de ader. Daarna is de robot in staat heel nauwkeurig in de ader te prikken en het benodigde bloed af te nemen. Een pleister plakken gebeurt ook helemaal automatisch.

Om alles goed te laten functioneren zijn nog wel medewerkers nodig maar veel minder dan nu bij bloedprikken het geval is. Een medewerker houdt toezicht op meerder patiënten tegelijk. Volgens het blad Nursing zijn de resultaten met de proeven tot nu toe positief.

Vitestro

De bloedprikrobot is een initiatief van het Utrechtse bedrijf Vitestro. Directeur Toon Overbeeke (32) kwam op het idee vanwege de problemen die de vader van een goede vriend ondervond bij het bloedprikken. In 2017 had deze man vanwege chemokuren grote moeite om zijn aders aan te laten prikken De goede ader vinden duurde lang en was pijnlijk. Overbeeke bracht een team bij elkaar om een high tech-apparaat te ontwikkelen.

Het bedrijf krijgt steun van een aantal private investeerders en subsidies van onder andere de provincie Utrecht. Een aantal ziekenhuizen verleent ook steun aan het initiatief. Als alles goed gaat komt de robot volgend jaar in meer ziekenhuizen in bedrijf.

Lees ook:
  • OLVG zet kunstmatige intelligentie in als hulp op IC
  • Hoe ‘smart’ is jouw ziekenhuis?