Voorbereiding EZK veiling Nederlandse 5G-netwerken kan verder

Voorbereiding EZK veiling Nederlandse 5G-netwerken kan verder

De voorbereidingen van het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK) voor de veiling van Nederlandse 5G-netwerken kunnen verder. De rechtbank Rotterdam stelde de minister van EZK namelijk in het gelijk in acht beroepszaken tegen deze plannen.

Bedrijven, organisaties en telecomaanbieders stelden uit uiteenlopende eigen belangen beroepen in tegen de EZK-besluiten op dit gebied. Deze wensen en voorkeuren lopen echter zodanig uiteen dat aan ieders individuele voorkeur voldoen onmogelijk is en de minister de belangen moest wegen. De rechtbank onderschrijft dat die keuzes en afwegingen begrijpelijk en goed zijn onderbouwd.

De voorbereidingen voor een veiling in 2024 gaan nu in elk geval, in afwachting van eventuele hoger beroep, verder gaan. Bedrijven en consumenten kunnen zo na een veiling in de loop van 2024 meteen gebruik maken van 5G via landelijke mobiele communicatienetwerken.

Daarnaast stelt EZK aan bedrijven en organisaties ook nieuwe lokale vergunningen beschikbaar voor draadloze, private 5G-netwerken. In de 3,5 GHz-band die 5G gebruikt komt 2×50 Megahertz (van de totale 400) vanaf 1 december dit jaar beschikbaar voor deze lokale draadloze toepassingen.

Groei mobiel dataverkeer

Het landelijk aanbieden van 5G-technologie in Nederland is nodig om te voldoen aan de extra vraag van ondernemers en consumenten naar mobiel dataverkeer. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de benodigde frequenties hiervoor veilen en heeft in lijn met EU-verplichtingen daartoe ruimte vrijgemaakt binnen de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band (GHz).

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Het is goed nieuws voor ondernemers en consumenten we dat we nu verder kunnen met onze ambities op het gebied van digitale mobiele infrastructuur. Want, inmiddels is Nederland het allerlaatste EU-land dat frequenties voor 5G kan veilen en dat heeft technologische vooruitgang en digitale kansen van alle Nederlanders gefrustreerd.”

Wijziging Nationaal Frequentieplan

Mobiele communicatie (zoals 4G en 5G), maar ook bedrijfsspecifieke toepassingen zoals draadloze aansturing van containervervoer of parkeerautomaten draaien allemaal op toegewezen frequenties. De indeling hiervan in Nederland – volgens het Nationaal Frequentieplan (NFP) – wordt bepaald door het ministerie van EZK, zodat er voldoende ruimte is en partijen elkaars gebruik niet verstoren. Is er sprake van meer (verwachte) vraag naar frequenties in de ether dan beschikbaarheid vindt een veiling plaats.

In dit geval draait het om de beschikbare frequenties in de 3,5 Gigahertz-band. In deze band waren jaren geleden al lokale vergunningen vergeven en gebruikte een commercieel satellietbedrijf al frequentieruimte voor (nood)communicatie voor zeeschepen. Het ministerie van EZK heeft eerder dit najaar met dit bedrijf een overeenkomst gesloten om deze activiteiten te verhuizen naar het buitenland. De bestaande lokale vergunningen worden (deels) naar deze band verplaatst om landelijke 5G-netwerken mogelijk te maken.

Op Nederlandse bedrijventerreinen en bij individuele bedrijven of organisaties zijn straks meer mogelijkheden voor eigen digitale, draadloze infrastructuur. Voor bedrijven kan dat een meerwaarde hebben in verband met autonomie, verbetering van dekking of van netwerkprestaties. Bedrijven kunnen straks, al dan niet gezamenlijk, een eigen 5G-netwerk aanleggen, zodat zij met eigen frequenties en op eigen terrein bijvoorbeeld virtual reality kunnen gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken kunnen aansturen.

Lees ook: