Verzekeraar van dubieuze Switch-contracten veroordeeld

Verzekeraar van dubieuze Switch-contracten veroordeeld

De Brusselse ondernemingsrechtbank veroordeelde recent La Société Française d’Assurance (SFAM) voor het afsluiten van dubieuze gsm-verzekeringscontracten. De verzekeraar sloot deze contracten af met klanten van Switch, Vanden Borre en Fnac.

SFAM werd in België veroordeeld voor misleidende en agressieve handelspraktijken. Vorig jaar kwamen er meer dan 1.200 meldingen binnen over deze praktijken bij de Economische Inspectie.

De verzekeraar sloot contracten af met klanten van Hubside.Store, eerste gekend als Switch, Vanden Borre en Fnac. Klanten die de verzekering afsloten gingen zonder daarover te worden ingelicht, akkoord met extra diensten die niet aan de verzekering gerelateerd werden. Deze diensten waren betalend en verliepen via domiciliëring op regelmatige tijdstippen. Het geld dat bij een klant van de rekening verdween, kon oplopen tot honderden euro’s per maand. Bovendien kon SFAM het bedrag en het contract aanpassen zonder toestemming van de klant. Daarnaast werd het klanten erg moeilijk gemaakt het contract te beëindigen.

De veroordeling verbiedt SFAM nog geld te innen van klanten. Gebeurt dat toch, dan staat er een boete tegenover van 5.000 per inning. Het maximale bedrag kan oplopen tot 100.000 euro. Het verbod ging in op 3 juli 2024, toen de ondernemingsrechtbank van Brussel de uitspraak deed.

Switch-schandaal

In 2022 kostte de dubieuze verkooptechnieken Switch het label van Apple Premium Reseller. Een undercover-operatie die werd uitgevoerd door de financiële waakhond FSMA, stelde toen vast dat bepaalde informatie voor klanten werd achtergehouden bij het afsluiten van een contract. De waakhond besloot na het onderzoek een verbod op te leggen. Apple reageerde daarop door Switch het label van Apple Premium Reseller te ontnemen.

Sinds kort is er nog maar één Apple Premium Reseller-keten over in België. Het gaat om Lab9 dat 31 vestigingen heeft in België.

Lees ook: Testaankoop naar privacywaakhond om illegale AI-training LinkedIn