Verkoop glasvezelverbindingen groeit maar kabel blijft marktleider

Verkoop glasvezelverbindingen groeit maar kabel blijft marktleider

In 2024 overschrijdt de verkoop van vast breedband via glasvezelverbindingen van een half miljoen lijnen. De kabel blijft het grootste aandeel (52%) innemen in het totaal aantal vaste breedbandverbindingen.

Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de elektronische communicatie- en televisiemarkt van het BIPT. Daarin staat dat het merendeel van de consumenten breedbandverbindingen gebruikt met snelheden tussen 100 Mbps en 1 Gbps. De hoeveelheid data die er overheen gaat groeit. Sinds 2020 groeide het datavolume dat via vaste breedbandverbindingen wordt verzonden met 41%.

De telecomproviders investeerden in 2024 wel massaal, net als in voorgaande jaren. De investeringen in elektronische communicatie en televisie (exclusief licentievergoedingen, media-inhoud en uitzendrechten) stegen door tot een totaal bedrag van 2,74 miljard euro. Dat is 4,5% meer dan in 2023.

De focus van de investeringen ligt daarbij vooral op de vaste telecommarkt (62%), waardoor eind 2024 94,57% van de Belgische huishoudens toegang hadden tot een gigabitnetwerk. Dat is een vast breedbandnetwerk met een snelheid van minstens 1 Gbps. Het aandeel huishoudens met toegang tot gigabitdiensten via glasvezel steeg in 2024 van 25% naar 32,5%.

België haalt de EU-doelstelling landelijk dekking glasvezelverbindingen niet

Ondanks de inspanningen om de Europese doelstelling die een landelijke dekking van supersnelle vaste netwerken met snelheden van minstens 1 Gbps vooropstelt te halen, blijft de take-up ervan nog beperkt. Eind 2024 maakt vast breedband van minstens 1 Gbps 5,8% uit van het totaal aantal verkochte vaste breedbandverbindingen.

Ondertussen stijgt het aandeel van glasvezel in de verkoop van vast breedband tot 10,8% (+3,1 pp), goed voor een groei van circa 164.000 lijnen tot een totaal van 0,56 miljoen. Ongeveer een derde van de huishoudens dat aangesloten kan worden op glasvezel maakt er effectief gebruik van. Bijna 74% van de afgenomen breedbandverbindingen bied snelheden aan tussen 100 Mbps en 1 Gbps, een groei van meer dan 5% in vergelijking met vorige studie.

Via de vaste breedbandverbindingen wordt steeds meer data verzonden, sinds 2020 is het datavolume met 41% toegenomen. Gemiddeld betekent dit over vier jaar een toename van 70 GB per maand per vaste breedbandverbinding, van 219 naar 289 GB.

Het vaste segment, dus vaste telefonie en breedband, blijft de belangrijkste inkomstenbron (44,2%) voor de providers. Wel nam het BIPT in 2024 een lichte omzetdaling van 13,78 miljoen euro waar. In het vaste productsegment is het alleen de omzet van Telenet die toeneemt, ondanks een daling in het volume van vaste breedbandlijnen. Deze omzetgroei vertaalt zich in een stijging van het marktaandeel in waarde met + 0,8 procentpunt tot een niveau tussen [30-40]%). Proximus NV (inclusief Scarlet) verliest 0,6 procentpunt tot [50-60]%, en het marktaandeel van Orange/VOO blijft stabiel tussen [10-20]%.

Tip: