Vanaf deze vrijdag al geldt er voor chipmachinefabrikant ASML al een exportverbod naar China. Dat meldt persbureau Bloomberg. Tot voor kort was nog niet bekend wanneer dit verbod zou ingaan.
De eerste aankondiging dateerde al van maart dit jaar, toen minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher bekendmaakte dat het kabinet voornemens was om de levering van chipmachines naar China verder in te perken. In een Kamerbrief stelde de minister dat een besluit in de pen zat.
Bezoek
Volgens Bloomberg buigt het kabinet met deze beslissing voor de druk vanuit de VS, die vooral de laatste chiptechnologie weg wil houden uit China. Het besluit is mogelijk het gevolg van een bezoek dat premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra aan de VS brachten. Ze hadden een ontmoeting met president Joe Biden, maar wat ze daar bespraken was niet helemaal duidelijk. Wel was duidelijk dat de positie van ASML een van de onderwerpen was.
Een paar maanden daarna kwam het plan voor een exportverbod voor chipmachines naar buiten. Volgens het Veldhovense bedrijf zelf zullen zij weinig merken van de op handen zijnde maatregelen. Dat gold volgens hen zowel voor de vooruitzichten voor de rest van dit jaar als op de langere termijn. De omzet van het bedrijf verdubbelde in het eerste kwartaal van dit jaar, zo bleek uit de kwartaalcijfers.
Wel zit ASML in de oncomfortabele positie tussen twee grote wereldmachten. Dat blijkt ook uit een vonnis van het College voor de Rechten van de Mens van vorige week. dat stelde dat het bedrijf mocht doorgaan met het weren van sollicitanten uit Syrië , Iran, Noord-Korea of Cuba.
Aantidiscriminatiebureau RADAR startte een zaak bij het College omdat zij vinden dat het bedrijf onterecht onderscheid maakte op grond van nationaliteit. Maar het College vond dat ASML in dit geval gezien haar positie in de wereldmarkt niet anders kon.
Lees ook:
- College: aannamebeleid ASML geen verboden onderscheid
- Is jouw organisatie al voorbereid op de verplichte kilometer- en brandstofregistratie vanaf 2024?