In Frankrijk hebben zeven families een rechtszaak aangespannen tegen TikTok, dat zij verantwoordelijk houden voor het schaden van de mentale gezondheid van hun kinderen. Twee van deze kinderen zouden door de invloed van de app tot zelfmoord zijn gedreven. De families zijn verenigd in de organisatie Algos Victima en hebben hun zaak ingediend bij een rechtbank in Créteil, nabij Parijs, zo verklaarde hun advocaat Laure Boutron-Marmion.
Zelfmoord
Boutron-Marmion benadrukt dat “de verantwoordelijkheid van TikTok erkend moet worden door Franse rechters.” Ze verwijt de app een “bewust verslavend ontwerp” en bekritiseert het “gebrekkige algoritme” dat niet adequaat content monitort en reguleert die zelfbeschadiging, eetstoornissen en zelfmoordgedachten zou promoten. Dit type content maakt volgens haar dergelijke praktijken “triviaal en normaal” voor kwetsbare gebruikers. Een woordvoerder van TikTok in Frankrijk heeft nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar.
Mentale gezondheid
De Franse aanklacht maakt deel uit van een reeks juridische stappen wereldwijd tegen TikTok, dat steeds meer kritiek krijgt vanwege de mogelijke negatieve invloed op de mentale gezondheid van jongeren. In de Verenigde Staten lopen al verschillende rechtszaken, waarbij onder meer wordt gesteld dat het algoritme van TikTok kwetsbare kinderen een stroom van inhoud toont die gevoelens van angst en wanhoop versterkt. De app, die eigendom is van het Chinese technologiebedrijf ByteDance Ltd., staat onder toenemende druk om de verspreiding van schadelijke inhoud te beperken en transparanter te zijn over zijn algoritme.
Rechtszaken in de VS
In de Verenigde Staten heeft TikTok ook te maken met rechtszaken vanwege vermeende schendingen van privacywetgeving. Zo zou de app illegaal data van kinderen verzamelen, wat in strijd is met de Amerikaanse wet op online privacy voor minderjarigen. Deze rechtszaken volgen slechts enkele maanden nadat TikTok zelf de Amerikaanse overheid aanklaagde om een wet die een verbod op de app in het hele land mogelijk zou maken.
Roep om verandering
De zaak in Frankrijk is daarmee niet alleen een juridische kwestie, maar ook een duidelijk signaal dat social media bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de impact die zij hebben op de mentale gezondheid van jongeren.