Stichting OPR onderhandelt namens media met techreuzen

Stichting OPR onderhandelt namens media met techreuzen

Een groep Nederlandse mediabedrijven gaat gezamenlijk onderhandelen met techreuzen als Meta, Google en onder andere Apple. Dat gaat ze doen via de nieuwe stichting OPR (Organisatie voor Persuitgeversrecht) die na twee jaar onderhandelen tot stand kwam.

In de stichting doen mediabedrijven als DPG, Mediahuis, de FD Mediagroep mee. Ook De Groene Amsterdammer, RTL en Roularta, uitgeven van een aantal tijdschriften. De functie van n OPR lijkt op die van Buma Stemra. De stichting gaat dus met de techreuzen in onderhandeling over bijvoorbeeld vergoedingen voor (her)gebruik van hun journalistieke producten. Een aantal andere organisaties, waaronder de NPO overweegt zich nog aan te sluiten.

De bedoeling is dat de stichting een centraal loket is waar rechthebbenden terecht kunnen met vragen of klachten over uitgeversrecht. Ze kunnen het via de stichting in beheer geven. Aan de andere kant kunnen internetplatforms er terecht voor vragen over licenties.

De stichting moet een eind maken over de jaren slepende kwesties tussen mediabedrijven en techreuzen als Google, die nieuwsberichten van uitgevers gebruiken en op een andere site plaatsen zonder dat de mediabedrijven daar iets voor terugkrijgen, Voor individuele bedrijven is het vervolgens moeilijk om hun recht te halen. De stichting moet daar nu verandering in aanbrengen.

De oprichting van stichting OPR is het gevolg van de nieuwe richtlijn auteursrechten die sinds 2021 pp Europees niveau geldt. De richtlijn geeft uitgevers juridische mogelijkheden om met techreuzen in onderhandeling te gaan over (her)gebruik van nieuwsproducten.

Toestemming

Concreet betekent het dat derde partijen zoals internetplatforms toestemming nodig hebben van de betrokken nieuwsmedia voor gebruik van online nieuwscontent.

In een aantal landen heeft deze wetgeving al tot concrete afspraken tussen platforms en rechthebbenden geleid, nu gaat dat ook in Nederland gebeuren.

Het Europese uitgeversrecht maakt het voor nieuwsmedia eenvoudiger om zelf te bepalen waar en onder welke voorwaarden hun nieuwscontent online wordt gedeeld. Dat is al zo voor film- en muziekproducties. Het uitgeversrecht komt hiermee ten goede aan een duurzaam en pluriform medialandschap, waarin onafhankelijke journalistiek burgers informeert en bijdraagt aan een gezonde democratie.

De onderstaande mediaorganisaties hebben zich al bij Stichting OPR aangesloten.

  • BDUmedia
  • DPG Media
  • Erdee Media Groep
  • FD Mediagroep
  • De Groene Amsterdammer
  • Mediahuis
  • Nedag Uitgevers
  • Roularta Media Nederland
  • RTL Nederland
Lees ook: