Een aantal teams van technisch specialisten van Telecom Sans Frontières (TFS) is in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Een van de teams gaat naar de Turkse stad Gaziantep, dat middenin het rampgebied ligt. De bedoeling is dat er meer IT- en telecomspecialisten worden ingevlogen.
De teams bestaan uit telecom- en IT-specialisten. Ze gaan telecomdiensten en digitale voorzieningen herstellen en zo nodig aanleggen. Voornaamste doel is dat mensen familieleden elders kunnen bereiken. Verder leggen ze digitale netwerken aan voor hulporganisaties. De teams gebruiken resten van bestaande netwerken en bouwen zelf ook nieuwe.
UNETC
Telecom Sans Frontières (TSF) bestaat sinds 1998. Het is de eerste ngo ter wereld speciaal voor aanleg van noodhulptechnologie. Teams van de organisatie zorgen voor communicatiemogelijkheden van en tussen hulporganisaties en dat getroffen mensen contact kunnen opnemen met dierbaren. Verder kunnen ze computers gebruiken zodat ze desgewenst een aantal dingen kunnen regelen.
TSF is een lidorganisatie van de United Nations Emergency Telecommunications Cluster (UNETC). De organisatie is partner van het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UNOCHA) en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Inmarsat in het Friese Burum is een van de medewerkende partners van TSF.
Sinds de oprichting ging TSF al meer dan 140 keer naar een crisis- en/of rampgebied. De organisatie was al actief in meer dan 70 landen. Tot nu toe gaven ze diverse communicatiemiddelen aan meer dan 20 miljoen mensen. TSF stond in die tijd bijna 1.000 ngo’s met raad en daad bij, nu dus ook in het rampgebied in Syrië en Turkije.
Lees ook:
- Hack op Rode Kruis wekt ongerustheid en verbijstering
- Databeveiligingshygiëne: begin 2023 goed!