Ecare, een software-ontwikkelaar voor de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ambulante geestelijke gezondheidszorg, neemt een stap om het werkgeluk van werknemers te bevorderen. En de innovatiekracht te vergroten. Het bedrijf kondigt de overstap aan naar een vierdaagse werkweek. Hierbij behouden werknemers hetzelfde loon.
Aniek Fikken, CEO van Ecare, gelooft dat traditionele werkpatronen niet langer voldoen: “Het kan simpeler en slimmer. Met een vierdaagse werkweek, waarin mensen meer ruimte krijgen voor zichzelf. En waarbij parttimers niet langer achter de feiten aanlopen als ze een dag vrij zijn geweest.” Het bedrijf rondde onlangs een pilot met een vierdaagse werkweek af. De resultaten overtroffen alle verwachtingen.
Work-life balance
Het Taylorisme, ooit de dominante stroming, dicteerde het mensbeeld waarbij men de mens als lui beschouwde. Men bereikte de productiviteit door strikte routines en lange werkdagen. Hoewel deze stroming nu niet meer de voorkeur heeft, zijn er nog steeds sporen van dit gedachtegoed in onze samenleving. Het idee dat mensen minstens acht uur per dag efficiënt kunnen werken en dit vijf dagen per week kunnen volhouden, is nog steeds wijdverbreid. Ecare betwijfelt dit paradigma. Het bedrijf wil een betere balans creëren tussen werk en privéleven.
Holacracy
Om deze visie te verwezenlijken, adopteerde Ecare het Holacracy-organisatiemodel. Hierbij staan autonomie en vakmanschap van werknemers centraal
Gedurende een pilot van zes maanden testte Ecare de vierdaagse werkweek, waarbij men de vrijdag als vaste vrije dag koos. Deze aanpak zorgde ervoor dat iedereen op dezelfde dag vrij was. En dit zonder werkgerelateerde afleidingen in de vorm van mails, telefoontjes of slack berichten. Vier belangrijke metrics werden gemeten: productiviteit, klanttevredenheid, medewerkertevredenheid en financiële gezondheid.
Productiever, innovatiever én gelukkiger
In juli stopte de pilot en de resultaten waren overweldigend positief. Aniek Fikken deelt enthousiast: “Op alle fronten zien we een verbetering, daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee. Vooral de beweging in de ‘harde’ productiviteit vond ik een spannende, je snijdt toch 20% van je ontwikkelcapaciteit weg. Maar onze productiviteit steeg zelfs! We hebben zoveel meer aandacht en focus, dat is fantastisch om te zien. We ervaren nog meer betrokken collega’s en het algemene welzijn van het personeel is ook gestegen. Mensen hebben meer energie, krijgen meer werk gedaan en als kers op de taart schieten de vernieuwende ideeën en innovaties als paddenstoelen de grond uit. Rust en ruimte loont.”