3min Zorg

Slimme sok helpt Gemiva cliënten begrijpen

Slimme sok helpt Gemiva cliënten begrijpen

Een slimme sok met de naam Hume helpt de Zuidhollandse zorginstelling Gemiva om beter om te gaan met onbegrepen gedrag van cliënten. Volgens de instelling die mensen met een beperking ondersteunt, helpen de sokken vooral goed bij mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag.

De slimme sok is een Nederlandse uitvinding die stressniveaus van mensen meet, vertaalt en weergeeft. De sensoren meten lichaamseigen reacties op stress door een combinatie van beweging, hartslag en zweetproductie. Deze data komt vervolgens terecht in een inzichtelijke app die het zorgpersoneel gebruikt.

De app heeft een emotieherkenningsplatform, dat is gebaseerd op twee sensoren, gedragsmodellen en kunstmatige intelligentie.

Een van de eerste cliënten die de sok sinds begin dit jaar draagt was iemand met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Deze cliënt kan zich moeilijk uiten en de begeleiding gaf aan dat hij soms ‘ineens’ of ‘uit het niets’ agressie vertoont. Vaak met intensieve fixaties tot gevolg.

De Hume werkt bij deze cliënt als een zesde zintuig voor de begeleiding. De Hume stuurt een waarschuwing zodra deze opbouwende stress meet. Dit ‘Early-Warning systeem’ zorgt dus dat cliënten eerder en passender hulp krijgen.

Beter kennen

“We hebben de betreffende cliënt door de Hume nóg beter leren kennen en leren begrijpen,” zegt de persoonlijk begeleider van de eerste gebruiker. “Omdat we hem nu met behulp van de slimme sok beter kunnen lezen en eerder weten dat er sprake is van (opbouw van) stress, is fixeren niet altijd meer noodzakelijk. Wordt er wel gefixeerd, dan is dit aanzienlijk korter en minder intensief dan voorheen.”

De projectgroep die bij Gemiva de proef draait is blij met de eerste resultaten en geeft zeker een positief advies voor verdere inzet van de slimme sok. De sok biedt niet alleen inzicht in de oorzaken en het opkomen van stress bij cliënten, maar heeft ook een aantoonbaar positief effect op hun kwaliteit van leven.

Ook het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) is enthousiast over dit project. Het CCE is partner van zorgprofessionals voor expertise over ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig en/of intensieve professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. De slimme sok gaat dus een opmars maken, vooral bij instellingen die intensieve zorg bieden.

Humanitas en Philadelphia zijn twee andere instellingen die de sok al gebruiken. In Oostenrijk gebruikt een instelling de sok om mensen met extreme pijn beter te kunnen helpen.

Lees ook: