Via sensoren in slimme sportkledij en een gepersonaliseerd AI-model inzichten op maat leveren voor trainings- en revalidatieplannen. Dat kan met de nieuwe Leuvense spin-off van imec en VUB, Skinetix.
De start-up ontwikkelde een platform dat topsporters ondersteunt om met meer succes te trainen en sneller te revalideren. Een sportbroek met geïntegreerde sensoren registreert bijvoorbeeld gedetailleerd de beweging en spieractiviteit. Door die data te verrijken met een gepersonaliseerd biomechanisch AI-model, ontstaan inzichten in bewegingskwaliteit, spierconditie en vermoeidheid. Op die manier kan de training bijgestuurd worden.
Momenteel doet de spin-off tests met het prototype. Dat gebeurt samen met de Belgische atletiekfederatie en topclubs uit de Belgische voetbalcompetitie. De spin-off kan rekenen op steun van de VUB, imec.istart en BlueHealth Innovation Fund. Voor de ontwikkeling van hun product werkt het bedrijf nauw samen met de Belgische atletiekfederatie en enkele topclubs uit de Belgische voetbalcompetitie.
Sportblessures op tijd zien aankomen
Een van de doelen is onder andere sportblessures op tijd te zien aankomen en desnoods verzachten met de juiste maatregelen. Naast opvolging van de conditie van individuele sporters, is een kwantitatieve meting van de ‘team readiness’ een cruciaal voordeel voor de opstellingskeuzes in wedstrijden.
In de vijf belangrijkste competities van de UEFA worden de kosten van blessures geschat op meer dan 700 miljoen euro per speelseizoen. Bijna de helft daarvan komt voor rekening van blessures aan de hamstrings, een systeem van drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Hamstringblessures doen zich vooral voor na een scheur in één van die drie spieren. Daardoor ontstaat onbalans en overbelasting van de andere spieren.
Het Skinetix-platform assisteert de medische entourage door de individuele spieren in de hamstrings nauwkeurig te monitoren. Bestaat de blessure al, brengt het platform tijdens de training gedetailleerd in kaart welke krachten elke spier te verduren krijgt, hoe de balans is, en hoe groot de vermoeidheid is.
Biodynamische data rechtstreeks op het speelveld met slimme sportkledij
De co-founders van Skinetix Joris De Winter (CEO) en Kevin Langlois (CTO) ontwikkelden in het kader van hun doctoraat met imec en VUB een gepatenteerde manier om afzonderlijke spieren te meten en samen te brengen in een wetenschappelijk onderbouwd model voor gepersonaliseerde biodynamische data. De data worden niet verzameld in een labo, maar rechtstreeks op het speelveld. Skinetix ontwierp daarvoor sportkledij met geïntegreerde elektromyogramsensoren (EMG). Deze sensoren capteren de elektrische impulsen die onze hersenen naar de spieren sturen bij een specifieke beweging. De gemeten data worden vervolgens doorgestuurd naar het Skinetix-dataplatform, waar de informatie gekoppeld wordt aan een gepersonaliseerd biomechanisch model van de sporter.
Met behulp van AI kun je vervolgens de evolutie van een individuele speler in kaart brengen of spelers met elkaar vergelijken. Zo ontstaat meteen ook meer inzicht om het trainingsprogramma te optimaliseren. Skinetix komt terecht in het istart-programma van imec, dat zal helpen bij de groei en ontwikkeling van het bedrijf. De spin-off kreeg ook ondersteuning van het Blue Health Innovation Fund.
Vanaf 2026 willen de co-founders de markt op met hun slimme sportkledij. Ze mikken daarvoor eerst op de voetbalcompetities wereldwijd. Later moet expansie richting American football, atletiek, basketbal en baseball volgen. Joris De Winter, CEO Skinetix: “Met een volle speelkalender is blessurevrij blijven een immense uitdaging voor profsporters, over alle disciplines heen. Met biomechanische, datagedreven inzichten vanop het veld, optimaliseert Skinetix de manier waarop atleten trainen, zodat ze beter presteren of sneller revalideren. Gelet op de enorme kost van blessures, is dit een technologie die topsport kan transformeren.”
Tip:
- IT-innovatie drijft Ducati Lenovo Team tot MotoGP-extremen