Sectorupdate ICT ING: IT-personeel werven onder niet-ICT’ers

Sectorupdate ICT ING: IT-personeel werven onder niet-ICT’ers

Het tekort aan ICT-personeel kun je ook te lijf met niet-ICT’ers. Dat staat in de sectorupdate ICT van ING. Bedrijven moeten opnieuw nadenken over hoe ze het invullen van vacatures aanpakken. Wegkapen bij de concurrent biedt geen soelaas. Inmiddels zijn er al meerdere succesvolle initiatieven die laten zien dat het kan.

Belangrijk aandachtspunt is de digital workplace. Nog betere manieren om online op afstand samen te werken. Het aanbieden van flexibele werkmogelijkheden is van groot belang in aantrekken en behouden van talent. De kwaliteit van de digitale oplossingen heeft een grote impact op de werkbeleving van medewerkers. Deze technologie helpt bedrijven ook omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt; lokale teams kunnen worden aangevuld met mensen die op afstand werken. Verder haalt de bank ook omscholingsinitiatieven aan die binnen het eigen bedrijf plaatsvinden.

Lagere groei

Het tekort aan personeel is volgens de bank een van de oorzaken van trage groei. Dit zie je ook terug in lagere groeipercentages van bijvoorbeeld public cloud-aanbieders. Canalys verwacht dat cloud infrastructuur minder hard groeit in 2023; 23% ten opzichte van 29% in 2022.

Veel bedrijven zijn tijdens de pandemie versneld naar de cloud gemigreerd om te reageren op de lockdowns. Maar ook cloud-providers hebben te maken met inflatie en stijgende energielasten. Zo voerden de public cloud-aanbieders al forse prijsstijgingen door. Nu de kosten voor de public cloud toenemen, optimaliseren bedrijven de investeringen die ze tijdens de pandemie deden. Zo kijken ze kritisch naar benodigde en afgenomen capaciteit of goedkopere alternatieven, zoals het terughalen uit de public cloud naar de private cloud en zelfs on-premise.

Ook de uitgaven aan hardware staan niet boven aan de prioriteitenlijst. Tijdens de pandemie was er een forse toename van investeringen in hardware. Logischerwijs volgt er nu een dip. Daarnaast worden aankopen uitgesteld wat de verkoop nog verder drukt. De verkoop van PC’s nam in 2022 met 16% af en Gartner verwacht dat dit in 2023 verder afneemt.

Budgetten

Ondanks het feit dat kostenreductie een belangrijk speerpunt is, is de verwachting dat de IT budgetten op peil blijven. Voor bedrijven blijft technologie cruciaal om competitief te blijven en de strategische doelen te bereiken. Daarnaast kan verdere digitalisering bijdragen aan de oplossing voor de uitdagingen waar bedrijven nu mee worstelen.

IT is voor veel bedrijven nu belangrijker dan ooit. Denk hierbij aan inzet van technologie en robotisering om de supply chain en resources beter te managen, productiviteitsverbetering en efficiencyslagen te realiseren en medewerkers te ontlasten. Volgens Gartner groeien in 2023 de uitgaven voor IT diensten met 7,9% zelfs fors De prognose voor de softwaresector ligt zelfs op 11,3%. Hoewel de verwachting is dat de totale IT-uitgaven op peil blijven, zal er wel een her prioritering van uitgaven plaatsvinden.

Lees ook: