Meer dan honderd bedrijven hebben zich aangesloten bij een pact met de Europese Commissie voor de verantwoorde ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Onder de ondertekenaars bevinden zich grote namen zoals Google en Microsoft, zo meldt het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Het pact, ook wel het EU AI Pact genoemd, bevat vrijwillige afspraken die de ethische toepassing van AI moeten waarborgen.
De ondertekenaars beloven onder andere dat hun personeel op een verantwoorde manier met AI-systemen omgaat. Ook zeggen zij toe dat zij AI-systemen met grote risico’s in kaart zullen brengen en actief zullen werken aan de naleving van toekomstige EU-wetgeving rond kunstmatige intelligentie.
Toekomstige regulering AI-pact
De afspraken in het pact moeten bedrijven helpen om voorbereid te zijn op strengere regelgeving die de EU binnenkort wil invoeren. Door mee te denken over de nieuwe regels, kunnen deze bedrijven zich beter aanpassen aan de toekomstige eisen.
De snelle ontwikkeling van AI-modellen door techbedrijven, die bijvoorbeeld teksten, beelden en analyses genereren op basis van grote hoeveelheden data, heeft de noodzaak voor regulering vergroot. De EU wil voorkomen dat de rechten van burgers, zoals privacy, worden geschonden door AI-technologie, en dat de systemen op andere manieren schadelijk zijn. Naarmate de risico’s van een AI-systeem toenemen, worden de eisen strenger. Bedrijven moeten zelf de risicobeoordeling van hun systemen uitvoeren.
Tech- en AI-reuzen
Naast Google en Microsoft heeft ook OpenAI, bekend van de populaire chatbot ChatGPT, het pact ondertekend. OpenAI speelde een grote rol in de recente AI-revolutie. Dit jaar kwam echter kritiek naar buiten over CEO Sam Altman, die beweerdelijk de ontwikkeling van ChatGPT geheim had gehouden voor de directie. Verder heeft OpenAI te maken met interne verschuivingen, waaronder het recente vertrek van hun CTO.
Meta en Apple
Opvallend is dat Facebook-moederbedrijf Meta én Apple het pact nog niet hebben ondertekend. Het bedrijf richt zich momenteel vooral op de nieuwe wettelijke eisen die de EU stap voor stap wil invoeren. Meta ontwikkelt een AI-model dat door derden gebruikt kan worden voor nieuwe toepassingen.