Het bedrijf achter veel van de statiegeldautomaten in supermarkten, Tomra, is gehackt. Uit voorzorg zijn alle automaten offline. Ze werken nog wel, maar verhelpen van storingen gaat langer duren en softwateupdates komen niet meer aan.
Het bedrijf beheert meer dan 4000 emballageautomaten in supermarkten door heel Nederland. Ze staan bijvoorbeeld in supermarkten van Jumbo, Albert Heijn, Spar, Aldi, Plus en COOP hebben Tomra-automaten.
Gevolgen
Na ontdekking van de hack begin deze week haalde het bedrijf meteen alle automaten offline. Dat heeft als eerste gevolgen voor oudere statiegeldautomaten. Deze automaten kunnen niet goed werken zonder een verbinding met de servers van het bedrijf.
Voor alle automaten geldt dat het bedrijf bij problemen niets op afstand kan kijken en oplossen. Overal moet dus een monteur naar toe. De tijd om een storing te verhelpen stijgt daarom van zes uur naar minstens een dag.
Verder zijn er al meer storingen dan gemiddeld, die te maken hebben met de invoering van statiegeld op blikjes. De aanval komt voor het bedrijf dus op een vrij ongelukkig moment, zeker nu n de vakantieperiode.
De ransomwareaanvallen begonnen dit weekend bij de Amerikaanse tak van het bedrijf. Uit voorzorg zijn nu alle online-verbindingen met alle automaten uitgezet. Volgens het bedrijf hebben ze nog geen losgeldeis ontvangen. De directie vermoedt daarom dat ze er op tijd bij waren. Wel is de toegang tot bestanden geblokkeerd.
Hoe lang het gaat duren voor alles weer normaal functioneert is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de problemen zich letterlijk en figuurlijk gaan opstapelen naarmate het langer duurt. Klanten zullen hun flessen en blikjes thuis moeten bewaren. Verhelpen van storingen duurt dus langer en nieuwe streepjescodes zal het apparaat pas na een softwareupdate herkennen.
Lees ook:
- Internet footprint bij mkb vaak genegeerd
- Hoe beheers je bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid in het digitale tijdperk?