De Gentse startup QustomDot heeft vijf miljoen euro binnengehaald als steun voor de ontwikkeling van kleurenconversietechnologie voor microledschermen: quantumdotinkt.
De spin-off van de UGent ontwikkelt quantumdotinkt voor microledschermen. Als enig bedrijf in België werkt QustomDot aan deze technologie, waarbij het geen gebruikmaakt van schadelijke stoffen als kwik, lood of cadmium.
De onderneming haalt 5,2 miljoen euro op. Bijna 2,5 miljoen van het geld komt voor rekening van EIC Accelerator, een EU-financieringsprogramma voor hoog-innovatieve start-ups. Volgens QustomDot-oprichter en CEO Kim De Nolf, gelden voor deze subsidie zeer strenge selectiecriteria. Van de resterende 2,7 miljoen komt 750.000 euro van het investeringsfonds achter EIC Accelerator, EIC Fund. De rest van het geld komt van de al bestaande financiers van het bedrijf Qbic en PMV en het Poolse Vigo Ventures. Een nieuwe investeerder is de Waalse overheidsinvesteerder Noshaq.
Microledschermen ‘bedrukken’ met quantumdotinkt
QustomDot, een spin-off van de UGent, legt zich als enige Belgische bedrijf toe op dergelijke quantumdots en vooral op quantumdotinkt, dat kan worden gebruikt om microledschermen als het ware te bedrukken. De Gentse technologie is geavanceerd, onder meer omdat ze geen gebruik maakt van schadelijke stoffen zoals cadmium, lood of kwik.
Met het opgehaalde geld is QustomDot in staat om de ontwikkeling van de quantumdotinkt zo ver te krijgen dat het als commercieel product naar de markt kan. Als dat lukt is het Gentse bedrijf wereldwijd de eerst in de sector die het zover brengt.
Tip:
- 15 miljoen steun uit fonds voor quantum-startups