Linux Foundation Europe, een onafhankelijke organisatie die open source-projecten in Europa ondersteunt, kondigde de start van de OpenWallet Foundation (OWF) aan. Dit platform wil het gebruik van digitale portemonees makkelijker maken.
Digitale wallets worden, onder meer op smartphones, gebruikt voor het doen van betalingen, het bewijzen van identiteit, het opslaan van gevalideerde inloggegevens zoals werk, opleiding en financiële draagkracht en rechten. OWF wil het vertrouwen in en de acceptatie van deze wallets vergroten. Om dit te bereiken werkt het platform samen met grensoverschrijdende projecten zoals de Digital Identity Wallet van de EU.
Geen eigen portemonnees
De organisatie zal zelf geen wallet ontwikkelen. In plaats daarvan moet open source software de motor worden die andere organisaties en bedrijven gebruiken om hun eigen digitale portemonnee te ontwikkelen.
“Wallets zijn een kritieke infrastructuur voor betalingen, voor identiteit en voor veilige toegang. Open source is een prima basis voor een infrastructuur die van vitaal belang is voor digitale samenlevingen”, meent Daniel Goldscheider, oprichter van de OpenWallet Foundation.
Een groot aantal bedrijven en instellingen zoals Accenture, Visa, American Express, Deutsche Telekom / T-Systems, Swisscom, OpenID Foundation, Open Identity Exchange (OIX), ondersteunt OWF.
Honderden digitale portefeuilles
Digitale portemonnees zijn ’s werelds toonaangevende betaalmethode voor e-commerce en verkooppunten. In 2021 bedroeg de waarde van transacties in digitale portemonnees bijna 16 miljard dollar.
Er bestaan honderden digitale portefeuilles, maar die hebben te kampen met een groot aantal problemen, waaronder afhankelijkheid van leveranciers en een gebrek aan interoperabiliteit. Dat laatste geldt niet alleen voor communicatie tussen verschillende wallets maar ook tussen digitale portemonnees in verschillende landen.
Zo behoren PayPal, Google en Apple op dit moment tot de populairste aanbieders van digitale portemonnees, maar hun verschillende apps werken niet goed met elkaar samen. Een Apple Pay-gebruiker kan bijvoorbeeld geen geld sturen naar een Google Pay-gebruiker. Precies om dit probleem aan te pakken is de OWF van plan een open source engine te creëren die interoperabele digitale portemonnees in alle mogelijke gebruikssituaties kan aandrijven.
Digitale identiteit
De Europese Commissie is daarom van plan digitale portemonnees op te nemen in zijn bestaande eIDAS-verordening. Daarmee worden zaken als elektronische identificatie, authenticatie en vertrouwensdiensten geregeld. Dit zal alle EU-burgers één enkele digitale identiteit geven voor transacties en verificatie bij alle bedrijven en overheidsdiensten.
De OWF is het tweede project dat wordt georganiseerd door Linux Foundation Europe. Eerder startte Project Sylva om een open source cloudsoftwareframework voor telco’s te creëren.