NLdigital: drie aandachtspunten voor Europese AI-Act

NLdigital: drie aandachtspunten voor Europese AI-Act

De Commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de AI-Act: de nieuwe Europese wetgeving voor kunstmatige intelligentie. Europese regeringen geven de komende tijd hun input op het huidige wetsvoorstel. NLdigital geeft drie punten van aandacht die minister Adriaansens mee kan nemen naar Brussel.

De Europese wet over kunstmatige intelligentie (AI-Act) moet bedrijven en organisaties helpen betrouwbare AI-oplossingen op de markt te brengen. Dit is belangrijk om vertrouwen te creëren in de technologie die een steeds belangrijkere rol speelt. Naar verwachting zal het Europese Parlement in maart akkoord gaan met het voorstel, waarna de regeringen van Europese lidstaten aan zet zijn. De wet zou eind van het jaar definitief moeten zijn.

De AI-Act is echter een complex wetsvoorstel, waarmee een nieuw kader wordt gecreëerd op het snijvlak van traditionele ICT-product compliance en de bescherming van grondrechten. Implementatie zal een uitdaging zijn, vooral voor Mkb-bedrijven, omdat deze zich op onbekend terrein zullen begeven. De brancheorganisatie heeft daarom drie punten van aandacht.

1. Kosten voor het mkb

Een rapport van de Europese Commissie schat dat de nalevingskosten voor het op de markt brengen van één AI-product voor een mkb-bedrijf met 50 werknemers kunnen oplopen tot meer dan €300.000. Dit is zonder rekening te houden met extra kosten zoals juridische kosten. Omdat die studie bijna twee jaar oud is moeten bedrijven ook rekening houden  met inflatie. Voor het MKB zijn dit soort kosten erg hoog of zelfs niet te dragen.

2. Regulatory sandboxes en Compliance sandboxes

NLdigital raadt aan om in te zetten op “regulatory sandboxes” en “compliance sandboxes”. Dit zijn praktische proeftuinen waar bedrijven onder toezicht van de overheid kunnen experimenteren met AI. Zulke proeftuinen helpen om de technische, organisatorische en juridische knelpunten te kunnen detecteren en oplossen. Dit zorgt dat verplichtingen uitvoerbaar zijn, ook als de technologische ontwikkelingen ons hebben gebracht wat we nu nog niet kunnen voorzien. Hierdoor waarborg je ook een soepele implementatie voor bedrijven, met name MKB.

Het is daarnaast belangrijk om de juiste verantwoordelijkheden aan actoren in de AI-waardeketen te geven. Dit zorgt voor efficiëntie en voorkomt frustratie en kan bijdragen aan vertrouwen in de technologie en innovatie. Proeftuinen helpen om in de praktijk uit te vinden hoe verantwoordelijkheden het beste verdeeld kunnen worden.

3. Sectoraal toezicht

Het toezicht op AI is van groot belang voor Nederland. NLdigital vindt, net als werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, een nieuwe autoriteit geen goed idee. Zij zien meer in sectoraal toezicht zoals bij cybersecurity. Een speciale Raad kan samenwerking tussen toezichthouders regelen en optreden bij escalatie. Advies van experts uit wetenschap, publieke en particuliere organisaties is nodig voor goed toezicht.

Lees ook: