NL-Alert werkt sinds begin deze week ook voor grensbewoners en mensen met een beperking. Dat gebeurt via een gratis te downloaden app die je kunt downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.
De app werkt ook samen met toegankelijkheidsfuncties op mobiele telefoons. In januari start het Ministerie van Justitie en Veiligheid een campagne om de nieuwe NL-Alert app onder de aandacht te brengen.
Een NL-Alert ontvang je normaal gesproken als noodmelding op je mobiele telefoon. Vanaf nu kan dat dus ook met de NL-Alert app. Gebruikers kunnen inzoomen, het contrast vergroten of in donkere modus zetten. Ook ondersteunt de app de tekst-naar-spraak functie op je mobiele telefoon. Via de app kun je nu ook lichtflitsen te krijgen bij een melding.
De functies in de app app zijn uitgebreid getest samen met mensen met een visuele of auditieve beperking. De app is beschikbaar voor telefoons met Android vanaf versie 10 of iOS vanaf versie 14. De app werkt niet op toestellen van Windows en Huawei.
Grensbewoners ook altijd NL-Alert
Wie dicht bij de grens woont of werkt heeft vaak verbinding met een buitenlandse zendmast. In het oude systeem ontvang je dan geen NL-Alert. Met de NL-Alert app ontvangen Nederlanders die vaak dicht bij de grens zijn, altijd een NL-Alert bij een noodsituatie.
Tegelijkertijd waarborgt de app de privacy van gebruikers. Zo is er geen telefoonnummer nodig om NL-Alerts te ontvangen via de app. Locatie delen is ook niet verplicht.
Gebruikers kunnen instellen of ze NL-Alerts voor heel Nederland of bepaalde gebieden willen ontvangen. Wie dan in een gebied is dat buiten die selectie valt, ontvangt daarvoor ook geen NL-Alerts via de app.
Als je wel NL-Alert-meldingen wilt ontvangen op basis van je locatie, moet je toestemming geven om altijd je locatie te delen met de app. Je locatie wordt alleen gebruikt voor de NL-Alert app. Voor wie de app gebruikt kan het zo zijn dat er twee meldingen binnen komen. Eén keer via de app en één keer als standaard noodmelding.
Lees ook:
- Lang leve AI, maar hoe bescherm je je organisatie tegen de risico’s?
- 75-plusser herkent NL-Alert beter door testbericht