Multi-cloud zowel kans als uitdaging voor bedrijven

Multi-cloud zowel kans als uitdaging voor bedrijven

Meer dan een vijfde van IT-applicaties worden in zes verschillende omgevingen gehost. Dit leidt tot een reeks beveiligings- en operationele uitdagingen. En stimuleert de vraag naar multi-cloud netwerkoplossingen. Dat is een van de uitkomsten van het F5 2023 State of Application Strategy Report (SOAS), een jaarlijks onderzoek dat nu voor de negende keer is uitgevoerd.

Volgens IT-leidinggevenden in EMEA-regio zijn multi-cloud netwerken de belangrijkste trend voor de komende jaren. De meeste CIO’s zullen in de nabije toekomst verantwoordelijk zijn voor hybride app-architecturen en multi-generatie apps verspreid over hybride omgevingen.

On-premises implementaties blijven de basis

Uit het onderzoek blijkt dat de hype van ‘alles naar de cloud’ langzaam maar zeker terugkeert naar gematigde proporties. In 2018 plande 74 procent van de respondenten om tot de helft van hun apps in ‘een cloud’ te implementeren. In de meest recente editie van het SOAS-rapport stelt iets minder dan de helft van de respondenten (48 procent) dat ze momenteel apps in de cloud zetten. Gemiddeld gebruiken organisaties slechts 15 procent van hun app-portfolio in de cloud.

Na jarenlange daling steeg het percentage applicaties dat wordt gehost in traditionele, lokale datacenters in 2022 met 2. Het komt nu uit op 37 procent. Het aandeel van on-premises implementaties bedraagt meer dan 50 procent. Dit, aangezien zowel traditionele als cloud-omgevingen op locatie bestaan.

<h4>Publieke cloud en SaaS</4>
Hoewel de inzet van publieke cloud en SaaS afgelopen jaren steeg, vlakte het gebruik hiervan in 2023 af. Of daalde zelfs licht. Mobiliteit en het terughalen van apps is een belangrijke trend. Deze blijft voor het tweede jaar op rij hoog. 43 procent van de respondenten haalt apps terug in huis. Of is van plan dat binnenkort te doen. De belangrijkste reden hiervoor is de wildgroei aan apps in een multi-cloud omgeving onder controle te houden.

Deze zogeheten repatriëring is vooral terug te zien in de financiële dienstverlening, telecommunicatie en technologie. Dit zijn sectoren die waarschijnlijk met meerdere clouds aan het werk zijn. En mogelijk ook de meeste vaardigheden bezitten om hun apps efficiënt ter plaatse te beheren.

Slechts 17 procent van de zakelijke apps host men in private clouds. SaaS volgt op de voet met 16 procent (hoewel dit technisch gezien een consumptiemodel is, geen implementatiemodel).

Moderne app-architecturen zijn overal

Elke onderzochte organisatie gebruikt moderne apps, hanteert SaaS, of doet beide. Gemiddeld kunnen we 40 procent van hun portfolio’s (exclusief SaaS) als modern omschr[ijven. Dit is inclusief mobiele apps en het gebruik van microservices. Dit percentage groeit gestaag. En bedraagt naar verwachting tegen 2025 meer dan 50 procent (en waarschijnlijk 60 procent).

Toch werkt 95 procent van de organisaties nog steeds met traditionele apps. Als het gaat om het buiten gebruik stellen van traditionele apps, vervangt 59 procent van de respondenten deze door moderne versies te bouwen. Dit is met name het geval bij organisaties in de productiesector en bij de overheid. Ongeveer 46 procent van de organisaties – waaronder veel in de gezondheidszorg – vervangen traditionele apps door een SaaS-aanbod. Een op de vijf respondenten is van plan apps die niet langer nodig zijn gewoon te verwijderen. Tegelijkertijd heeft 16 procent geen plannen om traditionele apps buiten gebruik te stellen als die kernfuncties van het bedrijf aansturen, zoals in het bank- en verzekeringswezen. In sectoren als energie, gezondheidszorg of telecommunicatie, waar trage regelgeving vaak voor een lock-in van technologie zorgt, verwacht een derde van de respondenten traditionele apps te behouden.

Beveiliging van apps

Van SOAS-respondenten geeft 59 procent aan app-beveiliging en delivery-services on premise te hanteren, maar een vergelijkbare groep implementeert ook minstens één in een cloud. Dit geldt met name voor security-services, maar de levering van services voor app-security en delivery via SaaS wordt steeds populairder. Bijna een derde (30 procent) gebruikt deze methode, waarmee het makkelijker kan zijn om apps te schalen in clouds of andere omgevingen zonder de complexiteit te vergroten of de controle te verminderen.

Identiteits- en toegangsbeheer (IAM) technologieën zoals SSL VPN, single sign-on (SSO), en identity federation zijn momenteel de meest gebruikte app-services. Met name het aantal verschillende app-diensten is sinds 2017 meer dan verdubbeld.

Multi-cloud uitdagingen blijven, maar er bestaan oplossingen

Bijna negen van elke tien respondenten die in de cloud werkt, blijven uitdagingen noemen met multi-cloud security, prestaties en kosten.

De grootste uitdaging in 2023 is de complexiteit van tools en API’s die voortvloeit uit het gebrek aan standaardisatie of interoperabiliteit tussen verschillende implementatiemodellen (39 procent). Het toepassen van consistent beveiligingsbeleid is voor het tweede jaar op rij de volgende grootste uitdaging (36 procent), gevolgd door prestatieoptimalisatie (36 procent) en het bepalen van de meest kostenefficiënte cloud voor de app (35 procent).

Het SOAS-rapport raadt aan dat organisaties kiezen voor complementaire benaderingen die goed combineren. Dit betekent onder andere het inzetten van IT-professionals die zich niet beperken tot een specifieke expertise, procesmethodologieën zoals site reliability engineering (SRE), en tools zoals declarative deployment policies.

Cruciaal is ook dat zij technologieën voor de security en delivery van apps onderzoeken die de implementatiemodellen overstijgen, als service kunnen worden geleverd en consistent presteren in alle gedistribueerde apps en architecturen van de organisatie, inclusief die als SaaS worden aangeschaft.