Mkb-quantumbedrijven vallen in de prijzen

Mkb-quantumbedrijven vallen in de prijzen

Quantum Delta NL maakt de winnaars van de tweede ‘Quantum MKB-call’ bekend. De call, met een totaalbedrag van 4,73 miljoen euro, is toegekend aan zes prominente en veelbelovende mkb-quantumbedrijven. Dit zijn Amsterdam Scientific Instruments, Quantamap, VTEC Lasers & Sensors, Software for Chemistry & Materials, Leiden Cryogenics en ImpaQT UA. Met de call wil Quantum Delta NL het enorme potentieel van Nederlandse quantum bedrijven voor de Nederlandse economie en maatschappij verder verzilveren.

Adviescommissie

Een adviescommissie van wetenschappers, investeerders en ondernemers honoreerde de zes bedrijven uit in totaal 18 projectvoorstellen op basis van de volgende criteria. Aansluiting op de agenda van Quantum Delta NL, technologisch potentieel en kwaliteit van het ingediende projectplan. Dit naast commercieel potentieel en economische en maatschappelijke impact.

De winnende bedrijven ontvangen financiering voor innovatieprojecten rond de ontwikkeling van producten en diensten die nodig zijn voor de (verdere) ontwikkeling van quantumtechnologie. En van afgeleide producten in de waardeketen. Dit betreft een jaarlijks terugkerende call. Hiervoor kunnen mkb-bedrijven, individueel of als (publiek-privaat)consortium, projecten van 500.000 tot 2 miljoen euro indienen.

35 miljoen euro beschikbaar

Nederland heeft in de ontwikkeling van quantumtechnologie wereldwijd een toppositie verworven. Dit danken we aan de kracht van een nationaal ecosysteem. Hoewel quantum bedrijven worden beschouwd als van grote waarde voor het toekomstig verdienvermogen van Nederland en Europa, is het voor veel deeptech-bedrijven moeilijk om aan kapitaal te komen. Het Quantum Delta NL SME-programma, waarvan deze call onderdeel is, moet dat vergemakkelijken.

Het programma is een initiatief van Quantum Delta NL in samenwerking met Nano4Society en MinacNed. Het doel is om 125 hightech mkb-bedrijven in Nederland aan te laten sluiten en zo de toegevoegde waarde van het Nederlandse mkb in de groeiende quantum-industrie te vergroten. Voor het SME-programma is de komende zeven jaar 35 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast moeten bedrijven zelf 17 miljoen euro bijdragen. Dit, in de vorm van geld of in natura. Eerder lanceerde Quantum Delta NL ook al een microfonds voor de ondersteuning van quantum startups in de vroege fase. En Infinity, een programma dat Nederlandse quantum startups, in alle fasen, met elkaar verbindt.

Flinke versnelling

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stimuleert bijvoorbeeld via het Nationaal Groeifonds in toenemende mate technologische innovaties zoals quantum. Doel is dat Nederland door digitalisering en verduurzaming ook in de toekomst een sterke economie heeft.