Een recent rapport onthult dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, mogelijk overstapt op kernenergie om de energievraag van zijn datacenters in de Verenigde Staten te ondersteunen. Hiermee zou Meta in de voetsporen treden van bedrijven als Google en Amazon in hun streven naar het verminderen van wereldwijde CO2-uitstoot.
Datacenters
Meta heeft voorstellen opgevraagd van potentiële leveranciers van kernenergie, met het oog op integratie van kernreactoren in hun operaties tegen 2030. Deze reactoren zouden tussen één en vier gigawatt aan energie kunnen opwekken, genoeg om miljoenen huishoudens van stroom te voorzien. Ter vergelijking: een gemiddelde Amerikaanse kerncentrale levert ongeveer één gigawatt aan energie.
Eerder dit jaar kwamen er berichten dat Meta een kernenergie-gestuurd datacenter wilde bouwen, maar dit plan werd geannuleerd vanwege de aanwezigheid van een zeldzame bijensoort op de voorgestelde locatie. Nu onderzoekt Meta opnieuw de mogelijkheden, omdat het bedrijf gelooft dat kernenergie “een cruciale rol zal spelen in de overgang naar een schoner, betrouwbaarder en diverser elektriciteitsnet”.
Schaalbaarheid
Meta accepteert voorstellen van leveranciers tot 3 januari 2025. In hun documentatie benadrukt het bedrijf de voorkeur voor Small Modular Reactors (SMR’s), compacte en flexibele alternatieven voor traditionele kerncentrales. SMR’s bieden voordelen zoals schaalbaarheid en eenvoudiger integratie in bestaande infrastructuur.
Ondanks uitdagingen zoals publieke scepsis en strenge regelgeving, ziet Meta kernenergie als een belangrijke schakel in hun strategie om schonere energiebronnen aan het elektriciteitsnet toe te voegen. Het bedrijf heeft al geïnvesteerd in zonne- en windenergie, batterijopslag en recentelijk geothermische energie.
Betrouwbare energiebron
In een verklaring benadrukt Meta dat kernenergie een stabiele en betrouwbare energiebron biedt, essentieel voor het ondersteunen van de groeiende energiebehoefte van zowel hun datacenters als de omliggende gemeenschappen. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal in hun streven naar duurzaamheid en technologische vooruitgang.
Met de toenemende vraag naar energie door de digitale infrastructuur kan deze verschuiving naar kernenergie een nieuwe standaard zetten voor technologiebedrijven wereldwijd.