MediaJungle, Anonimizer en KinderDPIA zijn dit jaar de Privacy Awards. Tijdens de Nationale Privacy Conferentie van Privacy First en ECP werden de awards uitgereikt rond de Europese Dag van de Privacy.
De Nederlandse Privacy Awards bieden een podium aan organisaties die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken.
“Wat een eer om samen met collega-juryleden voor 2023 deze prachtige inspirerende initiatieven te beoordelen en te nomineren! De Nederlandse Privacy Awards zijn ervoor om privacyvriendelijke initiatieven in het zonnetje te zetten. Vaak komt privacy negatief in het nieuws en de Privacy Awards zijn een waardevolle manier om het juist positief op de kaart te zetten. Privacybescherming moet niet worden gezien als een obstakel, maar juist als een unique selling point. En dat laten deze initiatieven heel duidelijk zien!”, aldus jury-voorzitter Magdalena Magala.
MediaJungle
MediaJungle richt zich op een kwetsbare doelgroep van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Privacy is complex voor deze doelgroep. Privacy is voor deze doelgroep vrij abstract en MediaJungle probeert mensen in het algemeen, maar deze doelgroep in het bijzonder weerbaarder te maken. Dit doen zij op een begrijpelijke en toegankelijke wijze. Educatie vindt plaats met behulp van spelkaarten en visualisatie, wat aanzet tot actie/nadenken en dialoog.
Naast het informeren en onderwijzen van deze doelgroep rond privacy en digitale weerbaarheid, besteedt MediaJungle ook veel aandacht aan zichtbaar maken van de dunne lijn tussen slachtoffer en dader van digitale pesterijen. Dit vooral omdat deze doelgroep meer moeite heeft met onderscheid maken dan de gemiddelde medemens waar het gaat om afschermen van persoonlijke situaties en beoordelen van gevoelige omstandigheden.
Verder heeft MediaJungle de bedrijfsvoering, academische inbedding en organisatie uitstekend op orde. De missie van MediaJungle lijkt op een beweging (bevlogenheid) en hun intrinsieke motivatie om dit te laten slagen is groot. Om die redenen vindt de jury dit een inspirerende partij om een Nederlandse Privacy Award aan toe te kennen.
Anonimizer
Het anonimiseren van informatie voor openbaarmaking betekent een forse verbetering van de privacy, maar leidt voor publieke en private partijen ook tot grote uitvoeringscomplicaties. Anonimizer (van Bolesian) is een laagdrempelige tool om automatisch documenten, foto’s en video’s veilig privacy-proof te kunnen publiceren.
Het kan onafhankelijk van de structuur worden toegepast. De tool maakt gebruik van machine learning én kennistechnologie. De innovatieve AI-software van Anonimizer maakt het mogelijk grote hoeveelheden documenten maar ook foto’s en zelfs video’s snel en automatisch te anonimiseren in een zeer hoge kwaliteit.
Het product biedt een praktische oplossing voor overheden maar ook voor private partijen om te voldoen aan het privacyrecht. De jury vindt Anonimizer een belangrijk initiatief dat voor andere organisaties zowel publiek als privaat als voorbeeld kan dienen hoe je efficiënt en privacy-proof documenten kan anonimiseren. Daarom kent de jury Anonimizer een Nederlandse Privacy Award toe.
Aanmoedigingsprijs: KinderDPIA
KinderDPIA van Privacy op School beoogt de bewustwording van docenten en kinderen te vergroten over de privacyrechten van het kind op school (primair en voortgezet onderwijs). Concreet voorbeeld waar het initiatief nu aan werkt, is het opstellen van een “KinderDPIA” over meekijksoftware van de school op de schermen van de kinderen.
Het komt voor dat meekijksoftware ’s ochtends aan en ’s avonds uit gaat zodat kinderen de hele dag worden gevolgd, zonder dat het belang daarvan duidelijk is. Het kan ook voorkomen dat, bij van school geleende schermen, de meekijksoftware ook ’s avonds bij de kinderen thuis nog aanstaat.
Een duidelijke notificatie en/of in- en uitzetten voor een beoogd doel kan helpen, net als bewustwording over bijvoorbeeld achtergrond van software en dataopslag. Op deze wijze draagt het initiatief KinderDPIA van Privacy op School bij aan de bewustwording van privacy binnen het onderwijsdomein dat de laatste tijd sterk in de maatschappelijke belangstelling is komen te staan.
De jury kende KinderDPIA de Aanmoedigingsprijs toe. De jury vindt het initiatief KinderDPIA onderscheidend, omdat het aandacht vraagt voor de bewustwording van de privacyrechten van kinderen. Daarmee besteedt het initiatief aandacht aan een kwetsbare groep die vanuit privacy-oogpunt nog te weinig centraal staat.
Dit terwijl privacyrechten van kinderen maatschappelijk onder druk staan door het gebruik van social media, denk aan bijv. TikTok. Omdat het initiatief nog in de kinderschoenen staat en nog niet volledig voldragen is, heeft de jury besloten om KinderDPIA de Aanmoedigingsprijs te geven.
Uit de inzendingen bepaalde de onafhankelijke vakjury de volgende genomineerden, in willekeurige volgorde:
- Linckr
- MediaJungle
- Stichting Donateursbelangen
- Anonimizer
- KinderDPIA
- Cyberkaart
- Shutterring.
Nationale Privacy Conferentie
De Nationale Privacy Conferentie is een initiatief van ECP en Privacy First. Deze conferentie brengt jaarlijks het Nederlandse bedrijfsleven, overheid, wetenschap en maatschappelijk middenveld bijeen om gezamenlijk te kunnen bouwen aan een privacyvriendelijke informatiemaatschappij.
Jury Nederlandse Privacy Awards
De jury van de Awards bestaat uit onafhankelijke privacy-experts uit diverse sectoren, op persoonlijke titel:
- Magdalena Magala, Vaktechnisch coördinator AVG, Belastingdienst (juryvoorzitter)
- Paul Korremans, voorzitter Privacy First
- Rion Rijker, privacy- en informatiebeveiliging expert en IT-jurist, Rijker Advies & Educatie
- Mathieu Paapst, universitair docent IT-recht Rijksuniversiteit Groningen
- Jaap van der Wel, IT-deskundige en privacyjurist, managing partner Comfort Information Architects
- Erik Bruinsma, jurist; directeur Strategie en bestuursadvisering, Centraal Bureau voor de Statistiek
- Mabel de Vries, Functionaris Gegevensbescherming en senior adviseur informatiebeveiliging, risk en privacy
- Walter van Wijk, Community manager privacy, Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming.
Lees ook:
- Nominaties Nederlandse Privacy Awards 2023 bekend
- Softbot Award 2022