Een versleten knie of heup vervangen. Het gebeurt op grote schaal. Maar een versleten pols herstellen? Dat gebeurt minder vaak en de mogelijkheden zijn ook beperkter. Terwijl er zich elk jaar 50 tot 100 mensen in het Martini Ziekenhuis melden met pijn door polsslijtage. Plastisch chirurg Marius Kemler, werkzaam in het Martini Ziekenhuis, ontwikkelde een nieuwe en innovatieve methode om een versleten pols volledig en duurzaam te herstellen met behulp van een 3D-geprint implantaat. Dit najaar start Kemler een wetenschappelijk onderzoek naar de bredere toepasbaarheid van deze nieuwe methode.
Verlies sturing en kracht bij bestaande methode
Kemler: ‘Het polsgewricht is een complex gewricht. Eén van de botjes in de pols is het scheepsvormige botje, in de duimzijde van de pols. Mensen breken dit botje relatief vaak, bijvoorbeeld door een val met uitgestrekte hand. Een breuk kan ervoor zorgen dat het botje afsterft. De standaardbehandeling is dat we de drie onderste botjes in het polsgewricht verwijderen. De botjes daarboven zakken dan wat in en nemen een deel van de functie van het afgestorven botje en de twee verwijderde ‘buren’ over. Het probleem hierbij, is dat de pees in je pols en hand slapper komt te liggen. Patiënten verliezen sturing en kracht in de pols en hand. Dit heeft grote impact op hun leven. Het is daardoor bijvoorbeeld lastig om iets stevig met één hand vast te houden, zoals het stuur van een fiets of voorwerpen in de keuken of bij het klussen. Dit wilde ik verbeteren.’
Innovatie met 3D geprint implantaat
Kemler ontwikkelde samen met Link Lima, een fabrikant van orthopedische implantaten, een 3D-geprint implantaat dat exáct op de plek van het afgestorven botje past. Ze deden dit met behulp van een CT-scan van de gezonde andere pols van de patiënten. ‘Het was elke keer spannend of de operatie zou slagen. Het implantaat moest précies passen, want we hadden natuurlijk ook te maken met omliggend weefsel en het kraakbeen wat van groot belang is voor een goede werking van het gewricht.’
Eerste resultaten zijn positief
Inmiddels hebben drie patiënten deze innovatieve hersteloperatie ondergaan en de resultaten zijn positief. De patiënten zijn pijnvrij en ervaren meer kracht in pols en hand dan voor de operatie. Het kraakbeen blijft bovendien volledig intact blijkt uit scans. ‘Al met al kunnen we concluderen dat bij alle patiënten de versleten pols volledig en duurzaam hersteld is. Een prachtig resultaat,’ aldus Kemler.
Wetenschappelijk onderzoek
Om er achter te komen of deze nieuwe innovatieve methode voor het herstellen van een versleten pols ook werkt voor grotere groepen patiënten, start het Martini Ziekenhuis binnenkort een wetenschappelijk onderzoek. Patiënten met polsslijtage kunnen zich hier nog voor melden.