T-Mobile stopte dit jaar met aanbieden van zero-ratingdienst Datavrije Muziek. dit gebeurde nadat de Autoriteit Consment & Markt (ACM) het bedrijf er, na een uitspraak van het Europese Hof, op wees dat deze dienst in strijd was met de Open Internet Verordening. Dat staat onder andere in het jaarverslag netneutraliteit over het jaar 2022 van de ACM.
Deze netneutraliteit ligt vast in de Open Internet Verordening. In het jaarverslag staat wat de toezichthouder de afgelopen twaalf maanden gedaan heeft om de netneutraliteit te garanderen. De Autoriteit blijft ook komend jaar nieuwe signalen over de toepassing van de netneutraliteitsregels bekijken. Iedereen kan signalen over netneutraliteit bij de ACM indienen. Dat kan telefonisch of schriftelijk en anoniem.
Binnen het Europese Orgaan van telecomtoezichthouders (BEREC) leverde de Autoriteit afgelopen jaar een bijdrage aan het debat over het plan om een heffing op te leggen aan grote streamingsdiensten voor de afgifte van internetverkeer. Want om te zorgen dat het internet zich vrij en onafhankelijk kan blijven ontwikkelen moeten alle internetaanbieders in Europa zich houden aan de Open Internet Verordening. Dat betekent dat zij internetverkeer niet mogen blokkeren en niet onnodig mogen beperken.
Uitfasering zero-ratingsdiensten T-Mobile
T-Mobile bood de zero-ratingdienst Datavrije Muziek aan bestaande klanten aan. De ACM vperde vorig jaar diverse gesprekken met de telecomprovider om het bedrijf erop te wijzen dat ze deze dienst moesten uitfaseren.
Zero-ratingdiensten, waarbij de provider dataverkeer van bepaalde typen content of applicaties niet in rekening brengt, zijn namelijk niet toegestaan als daarbij onderscheid is op basis van type of categorieën dataverkeer. Dit was eerst toegestaan maar daar ging een streep door na een aanpassing van de richtsnoeren door BEREC. T-Mobile stopte daardoor op 31 maart 2023 volledig met de dienst. De klanten hebben intussen een passend alternatief.
Netneutraliteit
De ACM houdt ontwikkelingen op het gebied van netneutraliteit scherp in de gaten en werkt daarbij nauw samen met Europese collega’s in BEREC-verband. Zo heeft ACM bijgedragen aan de BEREC-reactie op de Europese voorstellen om een heffing te introduceren voor grote contentaanbieders op het internet.
Daarnaast monitort de Autoriteit samen met de Europese toezichthouders het toenemend aanbod van WiFi in vliegtuigen. Aanbieders van deze internettoegangsdiensten moeten zich ook aan de regels houden voor onder andere het beheer van internetverkeer en transparantie.
Lees ook:
- ACM spreekt webshops aan om misleidende countdowntimers
- Is jouw organisatie al voorbereid op de verplichte kilometer- en brandstofregistratie vanaf 2024?