Instagram: lagere kwaliteit voor impopulaire video’s

Instagram: lagere kwaliteit voor impopulaire video’s

De populariteit van een Instagram-video kan de videokwaliteit beïnvloeden. Volgens Adam Mosseri (de Meta-manager die leiding geeft aan Instagram en Threads) worden populaire video’s in hogere kwaliteit weergegeven. Dit terwijl het bedrijf minder populaire video’s in lagere kwaliteit toont.

Dit schrijft TechCrunch. In een video zei Mosseri dat Instagram probeert “de hoogst mogelijke videokwaliteit te tonen,” maar hij voegde eraan toe dat “als men een groot deel van de video weinig bekijkt — omdat de meeste weergaven aan het begin plaatsvinden — we overschakelen naar een video van lagere kwaliteit.”

Vragen en kritiek

Dit is geen volledig nieuwe informatie. Vorig jaar schreef Meta al over het gebruik van verschillende coderingsconfiguraties voor video’s op basis van hun populariteit. Maar nadat iemand Mosseri’s video op Threads had gedeeld, hadden veel gebruikers vragen en kritiek. Een gebruiker stelde zelfs dat de aanpak van het bedrijf “echt gestoord” was.

De discussie bracht Mosseri ertoe meer uitleg te geven. Hij verduidelijkte onder meer dat men deze beslissingen op “geaggregeerd niveau” neemt. Dus niet op individueel niveau, zodat de betrokkenheid van individuele kijkers de afspeelkwaliteit van de video voor hen niet beïnvloedt.

Glijdende schaal

“We geven de voorkeur aan hogere kwaliteit (intensievere codering voor de CPU en duurdere opslag voor grotere bestanden) voor makers die meer weergaven genereren,” voegde Mosseri toe. “Het is geen binaire drempel. Het is eerder een glijdende schaal.”

Verschillende gebruikers suggereerden ook dat deze aanpak een systeem creëert dat populaire makers bevoordeelt boven kleinere. Populaire makers kunnen in de hoogste kwaliteit posten, wat hun populariteit versterkt. Dit terwijl kleinere makers moeilijk kunnen doorbreken.

Inhoud boven kwaliteit

Mosseri zei dat dit “een terechte zorg” is, maar nuanceerde dat. “In de praktijk lijkt het niet veel uit te maken, aangezien de kwaliteitsverschuiving niet groot is en of mensen wel of niet interactie hebben met video’s veel meer afhangt van de inhoud van de video dan van de kwaliteit.” Kwaliteit, zei hij, blijkt “veel belangrijker te zijn voor de oorspronkelijke maker.”

Lees ook: Gebruik van sociale media groeit maar maakt ongelukkig