ING Groep NV begint AI te gebruiken om valutaprijzen vast te stellen, een taak die traditioneel door menselijke handelaars werd uitgevoerd. Het nieuwe AI-model van de Nederlandse bank maakt gebruik van ‘reinforcement learning’, een techniek die het trial-and-error-proces van mensen nabootst om prijsbeslissingen te nemen en marktschommelingen beter op te vangen. Volgens Simon Bevan, wereldwijd hoofd van elektronische handel bij ING, was dit voorheen een cruciale, maar tijdrovende taak voor het handelsteam in Londen.
AI-model
“Het monitoren van de markt, aanpassen van spreads en risicobeheer is een fulltime baan”, aldus Bevan. “Het AI-model heeft deze taak volledig overgenomen en presteert beter dan een mens, het heeft onze verwachtingen ver overtroffen.”
De stap van ING komt te midden van een bredere race tussen banken om de meest geavanceerde technologieën te ontwikkelen, kosten te verlagen en concurrerend te blijven in de wereldwijde valutamarkt van $7,5 biljoen per dag. De ontwikkeling van AI belooft de efficiëntie te verhogen en het aantal handelaars dat nodig is bij banken te verminderen.
AI-modellen
Vijf maanden geleden huurde ING James Robinson in, een specialist in machine learning van UBS Group AG’s elektronische FX-handelsafdeling, om de technologie te ontwikkelen. Na drie maanden ontwikkeling en zes weken testen, werkt Robinson nu aan nieuwe AI-programma’s voor andere activaklassen. Volgens Bevan kijkt ING nu naar de toepassing van deze technologie in andere activaklassen. “We gaan ons volgend jaar richten op het ontwikkelen van meer AI-modellen.”
Menselijke supervisie
Hoewel AI de rol van menselijke handelaars verandert, blijven er zorgen over de afhankelijkheid van computermodellen. Handelaren op een recente conferentie uitten scepticisme over het volledig vervangen van menselijke controle. Bevan benadrukte dat het nog steeds de verantwoordelijkheid is van het handelsteam om het programma te monitoren en in te grijpen als het fout gaat. “We hebben altijd menselijke supervisie en een grote rode knop om op te drukken.”
Het AI-algoritme heeft volgens Kimiya Minoukadeh, wereldwijd hoofd van kwantitatieve handel bij ING, ‘brede toepassingen in financiële markten’.