Honderden bedrijven, waaronder techreuzen Microsoft en Meta (moederbedrijf van onder andere Facebook), zouden rechten hebben op de merknaam ‘X’. Dat zegt een handelsmerkadvocaat tegen persbureau Reuters.
Op zich brengt dat het nieuwe Twitter niet in acuut gevaar, maar het kan wel het startpunt zijn voor een serie fikse aanklachten en rechtszaken. Want volgens de advocaat zijn er alleen al in de Verenigde Staten rond de 900 bedrijven en andere instellingen die recht kunnen hebben op het symbool X.
Een van de grootste daarvan is Microsoft, die al sinds 2003 een handelsmerk heeft met een X en dat gebruikt voor een informatieplatform rond spelconsole Xbox. Verder heeft Meta een x-je die ze gebruiken op hun zowel hun sociale mediakanalen als eigen software.
Claimen
Vooral de twee techreuzen zouden Twitter-eigenaar Elon Musk willen aanklagen voor oneigenlijk gebruik van de merknaam X. Of dat succesvol is, blijft wel twijfelachtig omdat aanspraak maken op een handelsmerk met alleen de letter X lastig is. Een rechter kan zo’n klacht bijvoorbeeld alleen toekennen als de merknaam verwarring kan opleveren voor gebruikers. De X is ook nog eens een symbool dat je voor meerdere dingen kunt gebruiken en is daardoor lastig om exclusief te claimen.
Dat is anders voor het logo dat het ex-Twitterplatform momenteel gebruikt, maar ook hier geldt de bepaling dat het verwarrend kan zijn voor gebruikers. Dat is bijvoorbeeld het geval als in eenzelfde sector vergelijkbare logo’s bestaan.
Wat er gaat gebeuren is overigens nog niet duidelijk, omdat nog niemand een officiële reactie heeft gegeven op de kwestie rond het nieuwe handelsmerk van Musk. Het nieuwe merk en logo bestaan sinds deze maandag. In plaats van het blauwe vogeltje zagen bezoekers sindsdien het logo van X. Wie nu twitter.com intikt komt automatisch terecht op X.com. De functies van het platform zijn verder het zelfde. Musk heeft al wel laten weten dat ook daarin veranderingen komen.
Lees ook:
- Open brief: las pauze in voor geavanceerde AI
- Formele compliance het belangrijkst en vaak niet goed geregeld