Europol rolde een cyberbende op die wereldwijd bedrijven aanviel met ransomware. De arrestaties vonden plaats in dertig panden in Oekraïne. De criminelen veroorzaakten voor honderden miljoenen euro’s schade.
Bij de arrestaties zat ook het brein achter de operatie. De cyberbende was deel van een wereldwijd netwerk dat aanvallen pleegde op vooral grote bedrijven en organisaties in zeker 71 landen.
Zogenoemde ransomware maakt bestanden op besmette computers ontoegankelijk tot losgeld wordt betaald. In sommige gevallen zijn daarmee complete bedrijven platgelegd. Het zou volgens Europol gaan om zeker 250 grote bedrijven.
Nadat de bende toegang had tot een netwerk bleven de cybercriminelen nog een tijd onder de radar. Zo konden ze ongemerkt nog meer toegang krijgen tot andere delen van het netwerk voordat ze echt toesloegen.
Europol heeft in het pand waar de bende zat computerapparatuur in beslag genomen. In Nederland, op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag, vindt nu de analyse van de apparatuur plaats.
De arrestaties zijn deel van een langer lopende operatie. Deze begon in 2019 en leidde eerder ook al tot arrestaties. De verdachten bij deze inval hadden diverse taken binnen de organisatie. De een had witwassen als specialiteit, terwijl een andere verdachte zich toelegde op toegang krijgen tot netwerken van bedrijven.
Aan de internationale actie werkten politiekorpsen uit Europa mee, maar ook de VS en Zwitserland en Oekraïne deden mee. Europese landen waren Duitsland, Frankrijk, Nederland, en Noorwegen. Eurojust en het Europees Centrum voor Cybercriminaliteit van Europol deden ook mee aan het onderzoek.
Lees ook:
- Miljoenen aan cryptovaluta afgepakt van Edenaar
- Qualys Enterprise TruRisk Platform brengt de werkelijke cyberrisico’s in kaart