Zeker 35% van de mensen tussen de 75 en 89 jaar gebruikt helemaal geen internet. En 5% is zelden online.
Dat betekent dus dat slechts 60% van de 75 – 89-jarigen online is, terwijl 96% van de Belgische bevolking tussen 16 en 74 jaar internet gebruikt. Dat blijkt uit de enquête ‘ICT- en internetgebruik bij huishoudens’ van het Belgische statistiekbureau Statbel. In 2024 werd het internetgebruik van senioren tussen de 75 en 89 jaar voor het eerst bestudeerd.
Onder senioren is er ook een flink verschil in gebruik tussen vrouwen en mannen. Zo maakt 69% van de mannen tussen 75 en 89 jaar gebruik van internet, maar slechts 52% van de vrouwen. Bij de rest van de bevolking is dat 97% voor mannen en 95% voor vrouwen.
Aantal gebruikers e-commerce stabiel, volume daalt
Ook de soorten online activiteiten verschillen. Zo gebruikt 46% van de senioren internet voor online bankieren. 34% gebruikt internet voor videobellen en internettelefonie. En 25% van de senioren gebruikt instant messaging en 19% sociale netwerken. Slechts 16% koopt wel eens iets op internet.
Het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat wel eens iets online koopt, blijft stabiel op 66%, maar het percentage mensen dat grote online uitgaven doet daalde met 11%. Het gaat dan om consumenten die meer dan duizend euro uitgeven.
Aantal gebruikers e-commerce stabiel, maar volume daalt
Het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat wel eens iets online koopt, blijft stabiel op 66%, maar het percentage mensen dat grote online uitgaven doet daalde met 11%. Het gaat dan om consumenten die meer dan duizend euro uitgeven.
Wel is het gebruik van met internet verbonden apparaten in vier jaar tijd bijna verdubbeld. De meeste mensen gebruiken toepassingen voor energiebeheer. Dat steeg van 10% in 2020 naar 18% in 2024. Het aantal gebruikers van apparaten voor beveiligingsvoorzieningen steeg van 12% naar 17%. Twaalf procent van de huishoudens gebruikt virtuele assistenten.
Afgedankte apparatuur staat stof te happen
Veel afgedankte apparatuur wordt niet weggegooid of gerecycled, maar staat stof te happen. Zeker 55% van de oude telefoons (smartphones oude mobiele toestellen) en 39% van de ongebruikte tablets blijft thuis liggen. En 18% van de desktop computers die niet meer wordt gebruikt, blijft ook ergens in huis staan.
Recyclingcentra voor elektronisch afval zien intussen wel een lichte daling van de apparatuur dat bij het gewone afval terecht kwam. In 2022 wast dat 12%, tegenover 16% dit jaar.
Tip:
- Geen reden voor ‘bezorgschaamte’ tijdens de feestdagen