Dutch Blockchain Coalition (DBC) is tijdens IDnext uitgeroepen tot winnaar van de Digital Innovation Award 2023. DBC ontving de award voor het Decentralized Identity Interop Profile dat ze ontwikkelden. Hiermee kunnen gedecentraliseerde oplossingen met elkaar communiceren. Tijdens het event is ook de Identity Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Esther Makaay. Dit voor haar jarenlange inzet voor de identitygemeenschap en IDnext.
Men reikt de Digital Identity Innovation Award jaarlijks uit aan een oplossing die vormgeeft aan de toekomst van digitale identiteiten. Zowel concepten, producten als projecten maken kans op de prijs. De inzendingen worden beoordeeld op innovatie (zowel technologisch als zakelijk), omgang met privacy, de toegevoegde waarde voor gebruikers en andere stakeholders. En de potentiële impact van de oplossing.
De Identity Lifetime Achievement Award wordt alleen uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke en jarenlange bijdrage heeft geleverd aan de identitygemeenschap en het IDnext-netwerk.
3 Nominaties
Dutch Blockchain Coalition (DBC)
Een toenemend aantal organisaties erkent het potentieel van Self Sovereign Identity (SSI) en ontwikkelt hiervoor verschillende ideeën en pilots. De aanzienlijke fragmentatie van identiteitssystemen en -ketens heeft echter geresulteerd in de opkomst van meerdere gedecentraliseerde oplossingen die niet met elkaar kunnen communiceren. Interoperabiliteit is essentieel en moet vanaf het begin in de ontwikkeling worden meegenomen. Dit is mogelijk door uit te gaan van dezelfde reeks normen, bekend als een technisch interoperabiliteitsprofiel. De Dutch Blockchain Coalition heeft hiervoor het Decentralized Identity Interop Profile ontwikkeld.
Truvity
Het Truvity-platform bestaat uit een API die men kan gebruiken om producten te maken die gebaseerd zijn op het SSI-principe, ontwikkelaarsdocumentatie en een volledige demo-omgeving die een bekend gebruiksscenario laat zien (zoals Covid-reispas). Daarnaast is het de bedoeling de functionaliteit uit te breiden met eIDAS 2.0-compatibele identiteitsproducten waarop bedrijven/individuen vertrouwen met elkaar opbouwen. Niet alleen voor consumenten om de controle over hun identiteit terug te krijgen, maar nog belangrijker: om complexe B2B-bedrijfsprocessen af te handelen, een ondervertegenwoordigd probleemgebied.
Ver-id
Ver.id is een uniform platform voor het verifiëren van identiteiten, het ondertekenen van documenten en het authentiseren van klanten. Het maakt het gemakkelijk om verschillende digitale portemonnees op een website of online dienst te accepteren. Met de komende EU-regelgeving zijn er binnenkort minstens 27 verschillende digitale ID-portemonnees op de markt beschikbaar. Er wordt gebruik gemaakt van IRCS (Intermediary Relying Party Credential Service Provider) als vertrouwde tussenpersoon tussen een vertrouwende partij (zoals uw bedrijf) en een aanbieder van een identiteitsportefeuille (zoals een overheidsinstantie of bank).
Eerdere winnaars van de Digital Identity Innovation Award zijn onder andere de stichting OpenID, eHerkenning, Ziggur, Asignio en DuckDuckGoose.
Conferentie
De awards werden gisteren uitgereikt tijdens het evenement IDnext. Tijdens de conferentie lieten diverse experts hun licht schijnen over het onderwerp digitale identiteit: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en waarom is het belangrijk om na te denken over een juiste omgang met digitale identiteiten? Het evenement in Utrecht bestond uit lezingen en discussies over alle facetten van digitale identiteit. Meer informatie over IDnext vind je hier: Annual IDnext program – IDnext.