2min Financieel

Amerika wil Chrome nog steeds loskoppelen van Google

AI-investeringen eerst laten goedkeuren

Amerika wil Chrome nog steeds loskoppelen van Google

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) blijft bij zijn standpunt dat Google zijn webbrowser Chrome moet verkopen. Dit blijkt uit een rechtbankdocument dat vrijdag is ingediend. Hoewel de DOJ nog steeds een strikte lijn trekt op het gebied van concurrentie, is het minder streng geworden ten aanzien van de AI-investeringen van Google.

Verkoop van Chrome blijft op tafel

De DOJ stelde vorig jaar voor dat Google Chrome moest afstoten, een maatregel die werd voorgesteld onder toenmalig president Joe Biden. Nu, onder de tweede regering-Trump, blijft dit voorstel grotendeels overeind. Het ministerie stelt dat Googles gedrag heeft geleid tot een economische gigant die de markt verstoort om de eigen dominantie te behouden.

In een rechtbankdocument, ondertekend door Omeed Assefi, de huidige waarnemend procureur-generaal voor antitrustzaken, benadrukt de DOJ dat de ‘kerncomponenten’ van het oorspronkelijke voorstel niet zijn gewijzigd. Dit omvat niet alleen de verkoop van Chrome, maar ook een verbod op betalingen van Google aan distributiepartners om zoekmachinediensten te bevoordelen.

Minder strenge eisen voor AI-investeringen

Op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft de DOJ haar eisen echter versoepeld. In plaats van een verplichte verkoop van Googles AI-investeringen, waaronder de miljarden die in Anthropic zijn geïnvesteerd, eist het ministerie nu slechts een voorafgaande kennisgeving van toekomstige investeringen. Dit betekent dat Google AI-investeringen mag behouden, maar transparant moet zijn over toekomstige stappen.

Daarnaast heeft de DOJ besloten de kwestie rondom Android niet direct aan te pakken. In plaats van Google nu al te dwingen Android af te stoten, laat het de beslissing over aan de rechtbank, afhankelijk van de toekomstige concurrentiedynamiek.

Google verzet zich

De rechtszaak maakt deel uit van bredere antitrustprocedures die zijn aangespannen door de DOJ en 38 staten. Rechter Amit P. Mehta oordeelde dat Google illegaal handelde om zijn monopolie in online zoekopdrachten te behouden. Google heeft aangegeven in beroep te gaan tegen deze uitspraak en stelt dat het zelf alternatieve maatregelen heeft voorgesteld om de zorgen van de rechter weg te nemen. Een woordvoerder van Google liet aan Reuters weten dat de voorstellen van de DOJ “ver reiken buiten de uitspraak van de rechtbank en schadelijk zijn voor consumenten, de economie en de nationale veiligheid van de VS.”