De CD&V-fractie in het Vlaams Parlement wil dat het Chinese AI-model DeepSeek geblokkeerd wordt op het parlementaire netwerk. Vlaams Parlementslid Stijn De Roo (CD&V) noemt de aanwezigheid van deze ChatGPT-tegenhanger “onverantwoord” vanwege ernstige privacybezorgdheden. De Vlaamse overheid bestempelt het taalmodel als “ongewenst” en “ongeschikt” na een risico-inschatting, en ook de federale Kamer heeft de software al tegengehouden.
De discussie rondom AI-tools van Chinese makelij neemt toe in België. Na het federale parlement, dat eerder al het gebruik van DeepSeek blokkeerde, vraagt nu ook de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement om vergelijkbare maatregelen. De partij heeft parlementsvoorzitter Freya Van den Bossche (Vooruit) verzocht DeepSeek te weren van het parlementaire netwerk.
Volgens CD&V-parlementslid Stijn De Roo vormt de Chinese AI-software een aanzienlijk veiligheidsrisico. “Chinese software met een hoog veiligheidsrisico heeft geen plek in ons parlement. Voor CD&V is het toelaten van DeepSeek dan ook onverantwoord”, verklaart De Roo. De kwestie staat maandag op de agenda van het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement.
Privacybezorgdheden in heel Europa
DeepSeek ligt niet alleen in België onder vuur. De Chinese AI-tool heeft in heel Europa aandacht getrokken vanwege potentiële privacyschendingen. Testaankoop diende onlangs een klacht in bij de Gegevensbeschermingsautoriteit omdat DeepSeek volgens de consumentenorganisatie “een enorme hoeveelheid gegevens zoals e-mailadressen, chatberichten en prompts” verzamelt. Deze gegevens zouden vervolgens naar China worden doorgesluisd “zonder passende waarborgen”.
Uit een antwoord op een parlementaire vraag van De Roo aan Vlaams minister-president Matthias Diependaele blijkt dat de Vlaamse overheid reeds een risico-inschatting heeft gemaakt en het taalmodel als “ongewenst” en “ongeschikt” beschouwt. “Die evaluatie laat weinig aan de verbeelding over”, aldus De Roo.
Internationale blokkades
Het federaal parlement heeft het gebruik van DeepSeek reeds opgeschort “tot er meer duidelijkheid is over de gevaren verbonden aan het platform”, zoals vermeld in een interne nota. Ook Nederland heeft het gebruik van de AI-tool voor ambtenaren verboden, terwijl Italië de tool landelijk heeft geblokkeerd totdat het bedrijf meer inzicht geeft in de wijze waarop persoonlijke data wordt verzameld.
In januari was DeepSeek nog groot nieuws toen het zijn redeneringsmodel R1 lanceerde. Dit model toonde vergelijkbare prestaties met OpenAI’s modellen, maar zou minder trainingsmiddelen nodig hebben en tegen een fractie van de kosten opereren. Microsoft voegde het model zelfs toe aan zijn Azure-cloudplatform, maar de opslag van gebruikersgegevens op Chinese servers bleef een heikel punt.
Freya Van den Bossche overweegt opties
Vlaams Parlementsvoorzitter Freya Van den Bossche laat weten dat de bezorgdheden rond DeepSeek al een tijdje “op de radar” staan. Ze ziet twee mogelijkheden: “Ofwel ontzeggen we definitief de toegang tot de applicatie, ofwel nemen we – zoals de Kamer – een voorlopige maatregel in afwachting van verder onderzoek over de mogelijke gevaren.”