3min Ondernemen

CBG: gebruik geen influencers bij keuze anticonceptie

CBG: gebruik geen influencers bij keuze anticonceptie

Laat je goed informeren en geloof niet alles over anticonceptie wat je op sociale media als TikTok of Instagram of van influencers ziet. Maak voor jouw anticonceptiekeuze gebruik van betrouwbare (online) bronnen of zoek bij vragen contact met je huisarts. Dat is de boodschap van het CBG (college ter beoordeling van geneesmiddelen).

Veel door het CBG goedgekeurde anticonceptiemiddelen zijn al tientallen jaren op de markt, zoals de pil. In Nederland gebruiken meer dan twee miljoen vrouwen deze vorm van anticonceptie. Ongeveer 400.000 vrouwen in Nederland gebruiken andere manieren van betrouwbare anticonceptie, zoals een hormoonspiraaltje. Deze middelen zijn bewezen effectief in het voorkomen van zwangerschap. En er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van anticonceptie.

Dr. Janneke Belo, huisarts en Collegelid hoort in zijn praktijk steeds vaker over gebruik van apps en thermometers als anticonceptie. “Een veel gehoorde reden r is dat vrouwen geen synthetische hormonen willen in hun lichaam. Het is goed om je lichaam beter te leren kennen. Maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden. Die kans daarop is dan maar liefst 20%.”

Beweringen over anticonceptie

Over de pil en andere anticonceptiemiddelen met hormonen gaan flink wat beweringen rond, vooral op sociale media. Die zijn niet altijd waar of soms ligt het iets genuanceerder.

  • “Synthetische hormonen zijn slecht voor je”

De hormonen in de pil lijken heel erg op de hormonen die je lichaam zelf maakt. Ze werken ook hetzelfde. Deze hormonen zijn niet slecht voor je lichaam.

  • “Door gebruik van anticonceptie met hormonen kom je aan”

Begin je met hormonale anticonceptie, zoals de pil? Dan kan je lichaam door de hormonen wat meer vocht vasthouden. Doordat je vocht vasthoudt, neemt je gewicht een beetje toe tot een halve kilo. Na een paar maanden raakt je lichaam gewend aan de hormonen. Het vocht verdwijnt en het gewicht dat je aankwam dus ook.

  • “De hormonen in anticonceptie vlakken je emoties af”

De hoeveelheid hormonen in je bloed verandert sterk tijdens de natuurlijke menstruatiecyclus. Dit kan invloed hebben op je stemming, vooral vlak voor je ongesteldheid. Hormonale anticonceptie zorgt dat die hormoonschommelingen in je bloed minder worden. De ene vrouw vindt het fijn om minder schommelingen te hebben, met name als zij last heeft van sombere gevoelens vlak voor haar ongesteldheid. De ander vindt het juist wel prettig om die emotionele gevoelens te ervaren.

“Er zijn veel misverstanden rond anticonceptie, schrijft Colleglid dr Janneke Belo in haar column. “Dat zie ik veel, in de 17 jaar dat ik huisarts ben. Sociale media dragen daar helaas sterk aan bij. Influencers delen hun ervaringen. Sterke meningen, die veel invloed hebben jonge vrouwen, of op jonge meisjes die net gestart zijn met anticonceptie. Zij interpreteren die meningen als waarheid. Maar inhoudelijk klopt het niet altijd wat die influencers zeggen. Terwijl de gevolgen groot kunnen zijn.”

Als op sociale media iets nieuws verteld wordt, merkt Belo dat meteen in de spreekkamer. “Er komen dan meer meisjes en vrouwen met vragen. Bijvoorbeeld over het gebruik van apps of thermometers om je vruchtbare periode bij te houden. Ik ben altijd blij als ze met deze vragen naar mij toe komen.”

Belo stelt dat een app zeker kan helpen de signalen van je lichaam te leren herkennen. “Maar een app gebruiken als anticonceptiemethode? Dat raad ik sterk af! Het risico om zwanger te worden is maar liefst 20 procent.”

Lees ook: